Život
21.06.2021. 21:39
Tanjug

SZO upozorava

Više od 50 odsto siromašnih zemalja nema dovoljno vakcina

Vakcine
Izvor: EPA / DIEGO AZUBEL

Više od polovine siromašnijih zemalja koje dobijaju vakcine protiv koronavirusa putem programa za razmenu KOVAKS nemaju dovoljno zaliha za nastavak vakcinacije, izjavio je savetnik u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) Brus Ajlvord.

"Rekao bih da od 80 AMC zemalja (siromašnijih zemalja), barem više od polovine nema dovoljno vakcina da održe svoje programe vakcinisanja", rekao je Ajlvord na brifingu, preneo je Rojters.

Pojedine od njih više uopšte nemaju vakcine, dodao je.

Istovremeno, generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da razgovora sa brojnim kompanijama i institucijama o stvaranju centra za transfer tehnologije za vakcine protiv korona virusa u Južnoj Africi, preneo je AP.

vakcine protiv koronavirusa
Izvor: PAP / MACIEJ KULCZYNSKI

Tedros je na brifingu rekao da konzorcijum uključuje kompaniju Afridžen Biolodžiks end Vaksins, koja će delovati kao sedište za proizvodnju vakcina koje koriste genetski kod proteina, poznate kao mRNA vakcine i da će pružati obuku drugim proizvođačima koji će praviti ove vakcine, uključujući Biovak Institut.

"SZO olakšava ovaj posao uspostavljanjem kriterijuma za prenos tehnologije", rekao je Tedros.

"Sada razgovaramo sa nekoliko kompanija koje su pokazale interes za pružanje svoje mRNA tehnologije", dodao je on.

Nemačka kompanija BioNTek, koja se udružila sa kompanijom Fajzer u proizvodnji vakcine protiv kovid-19, nedavno je najavila da će povećati napore za uspostavljanje postrojenja za mRNK vakcine širom Afrike.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve