Život
15.07.2021. 21:00
Tanjug

Kad bi bilo i kod nas...

Voziš bajs i praviš struju (VIDEO)

bicikl
Izvor: Shutterstock

Lokalne vlasti centralne holandske pokrajine Utreht otvorile su najdužu solarnu biciklističku stazu na svetu koja proizvodi električnu energiju, povezujući tako ciljeve održive energije s prevozom bez emisije štetnih gasova.

Učenici jedne lokalne osnovne škole prvi su se provozali stazom dugom 330 metara, koja je otvorena u sredu u selu Martensdijk, blizu Utrehta, izveštava agencija AP.

Staza se sastoji od gotovih betonskih blokova prekrivenih tankom zaštitnom providnom oblogom, koja omogućava prodiranje sunčeve svetlosti do solarnih ćelija ugrađenih u blokove.

Cilj ovog projekta je da se utvrdi da li bi takvi putevi sa dvostrukom namenom mogli šire da se koriste za generisanje struje iz solarne energije i da služe biciklistima, budući da pokrajina Utreht želi da smanji emisiju ugljenika.

"Želimo da budemo klimatski neutralni do 2040. godine, tako da se onda morate usuditi da koristite inovacije, a ovo je vrlo inovativno", rekao je pokrajinski funkcioner Arne Šadele.

Dodao je da je ta pokrajina gusto naseljena na malom prostoru i da stoga mora da istraži mogućnost dvostruke funkcije puteva. "Ako puteve možete da koristite i za proizvodnju energije, imate dvostruku prednost", ističe on.

Ova solarna biciklistička staza je otvorena na dan kada je Evropska unija predstavila obiman set zakona koji treba da omoguće ispunjavanje obećanja Brisela da će tokom ove decenije smanjiti emisiju gasova koji uzrokuju globalno zagrevanje za 55 posto, uključujući, kako kaže AP, i kontroverzni plan oporezivanja stranih firmi koje uzrokuju zagađenja.

Solarne biciklističke staze se već koriste u drugim delovima Holandije, ali je ova u Utrehtu najduža izgrađena do sada.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Klonite se trkačkih, biciklističkih i triatlonskih sataza"
biciklizam, trka

Organizatori upozoravaju

09.07.2021. 16:00

"Klonite se trkačkih, biciklističkih i triatlonskih sataza"

Organizatori Olimpijskih igara zatražili su od javnosti da se klone trkačkih, biciklističkih i triatlonskih sataza kako bi smanjili širenje virusa kovid 19.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve