Život
24.11.2022. 18:05
Beta

"Osvetli se!"

Zašto je za subotu najavljena masovna vožnja biciklista

bicikl
Izvor: Shutterstock

U Beogradu će u subotu popodne biti priređena mesečna masovna vožnja građana koji koriste bicikl - 133. "Kritična masa".

Okupljanje je u 16.30 na Trgu Nikole Pašića za osam kilometara vožnje kroz centar Beograda, do Kulturnog centra "Magacin" u Ulici Kraljevića Marka 4-8 (trasu pogleajte ovde).

Tema vožnje je ovog puta "Osvetli se!", najavilo je Udruženje "Ulice za bicikliste", organizator vožnje, a već se prijavilo više od 250 zainteresovanih građana.

Udruženje želi da ponovo ukaže biciklistima koliko je za njihovu bezbednost važno da poštuju zakonsku obavezu da u uslovima slabe vidljivosti koriste prednje belo i zadnje crveno svetlo na biciklu.

U petak, Udruženje "Novosadska biciklistička inicijativa" ogranizovaće vožnju u sklopu zajedničke kampanje ukazivanja na važnost pravilne osvetljenosti bicikla.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UG Ulice za bicikliste (@uzbbgd)

Masovne vožnje u Novom Sadu i Beogradu su deo kampanje koju krovna organizacija biciklističkih udruženja - "Biciklistička unija Srbije" planira povodom najavljene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Članice te mreže udruženja građana koji koriste bicikl kao prevozno sredstvo iz cele Srbije, rade na unapređivanju bicklističkog saobraćaja i opšte bezbednosti biciklista, i najavljuju poklanjanje svetala biciklistima.

Biciklistička udruženja će kao partnere pozvati Upravu saobraćajne policije i Agenciju za bezbednost saobraćaja, a svetla će se neosvetljenim biciklistima deliti u gradovima širom Srbije, na mestima gde je najveća frekvencija biciklističkog saobraćaja.

To je podržala Vlada Švajcarske kroz projekat "Zajedno za aktivno građansko društvo - ACT", koji sprovode "Helvetas Swiss Intercooperation" i Građanske inicijative.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Biciklisti u Beogradu imaju konkretan predlog
bicikl

"Ulice za bicikliste"

25.09.2022. 20:20

Biciklisti u Beogradu imaju konkretan predlog

Udruženje "Ulice za bicikliste" je u subotu održalo vožnju "Kritična masa" u Beogradu, 131. put, sa koje su poručili da bi ograničenje brzine u sporednim gradskim ulicama na 30 kilometara na čas bilo spas za pešake, osobe sa invaliditetom, trotinetaše i bicikliste.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve