Život
15.09.2020. 15:30
ekspres

Zbog visokih temperatura odlomio se ogromni glečer na Grenlandu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Veliki ledeni blok, veći od površine Pariza, odlomio se od najvećega arktičkog glečera Nioghalvfjerdsfjordena na severoistoku Grenlanda zbog, kako kažu naučnici, ubrzanog povećanja prosečnih temperatura u tom području.

Ledeni blok koji se odlomio veličine je 113 kvadratnih kilometara, a satelitski snimci pokazuju da je počeo da se raspada na manje delove, prenosi Index. hr.

Otapanje ledenog pokrivača doprinelo je porastu nivoa mora

"Svedoci smo ubrzanog porasta prosečne temperature na ovome najvećem preostalom ledenom području, a ona je od 1980. porasla za tri stepena", rekao je za AFP Jason Box, profesor glaciologije Geološkog zavoda Danske i Grenlanda (GEUS).

Povezane vesti - Kasno je, kolaps je počeo

https://www.youtube.com/watch?v=kywp94i2ty0

"Naučnici su tokom 2019. i 2020. uočili rekordno visoke letne temperature, koje bez sumnje doprinose ubrzanju globalnog porasta nivoa mora", rekao je Box.

Otapanje ledenog pokrivača Grenlanda doprinelo je porastu nivao mora za 1,1 centimetar između 1992. i 2018. godine, rezultati su studije objavljene u decembru u naučnom časopisu Nature.

Povezane vesti - Naučnici su ozbiljno zabrinuti, nestalo je pola milijarde tona leda sa Grenlanda

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Ida Guldbaek Arentsen DENMARK OUT

Predviđanja kažu da bi se nivo mora mogao podići za 10 do 12 cm do 2100.

Nedavno provedena studija engleskog Univerziteta Lincoln predviđa da bi otapanje leda na Grenlandu do 2100. godine moglo podići nivo mora za 10 do 12 centimetara.

Ledenjak Nioghalvfjerdsfjorden dug je 80, a širok 20 kilometara i predstavlja plutajući završetak grenlandskoga severoistočnog ledenog toka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
07.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve