Život
04.11.2021. 21:05
Tanjug

Istorijski rezultati

Zbogom raku grlića materice: HPV vakcina efikasna 90 odsto

HPV vakcina
Izvor: Shutterstock

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) smanjuje slučajeve raka grlića materice za skoro 90 odsto, pokazuju najnoviji rezultati jednog istraživanja.

Britanska dobrotvorna organizacija za istraživanje raka "Cancer Research UK" opisala je ovakve nalaze kao istorijske, jer pokazuju da vakcina spašava živote, prenosi BBC.

"Skoro svi karcinomi grlića materice su uzrokovani virusima, a nadamo se da bi vakcinacija mogla skoro da eliminiše bolest", poručuju iz te organizacije.

Istraživači su istakli da ovaj uspeh znači da će onima koji su vakcinisani možda trebati i mnogo manje testova brisa grlića materice.

Devojčicama se nudi vakcina između 11 i 13 godina, u zavisnosti od toga gde žive u Velikoj Britaniji, a vakcina se nudi i dečacima od 2019. godine.

Studija, objavljena u naučnom časopisu "Lanset", analizira razvoj događaja nakon što je vakcina uvedena za devojčice u Engleskoj 2008. godine.

Te učenice su sada u dvadesetim godinama, a studija je pokazala smanjenje i predkanceroznih izraslina i 87-procentno smanjenje slučajeva raka grlića materice.

"Uticaj je bio ogroman", izjavio je prof. Peter Sasijeni, jedan od istraživača na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Sve u svemu, studija procenjuje da je HPV program sprečio oko 450 karcinoma i 17.200 predkanceroznih stanja.

U ovom trenutku, žene se pozivaju na bris na svake tri do pet godina kako bi se otkrio rak grlića materice, a postoji više od 100 tipova humanog papiloma virusa.

Velika Britanija je počela da koristi vakcinu koja štiti od dva tipa virusa i uskoro će uvesti vakcinu koja štiti od devet tipova virusa, uključujući i od glavnih uzročnika genitalnih bradavica.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve