Život
03.04.2020. 22:28
N. G.

ZOO VRT U VREME KORONE: "Životinjama prija mirniji tempo"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kada bi mogao da govori, imao bi Muja koji je preživeo i Drugi svetski rat i oba bombardovanja, svašta da ispriča o pandemiji koronavirusa. I kako je polovina čovečanstva u karantinu, i kako je neobično kada se nijedno dete ne naginje preko ograde da ga malo bolje osmotri, i kako nikoga već neko vreme nema da baci novčić u vodu, dok zamišlja neku daleku želju.

Aligator Muja nije jedina životinja kojoj je verovatno neobično što nema publike, različitih znatiželjnih lica i graje dece. I zaista, iz beoogradskog Zoo vrta za Ekspres ističu da se čini da životinjama ipak malo prija mirniji tempo, iako posebnih promena u ponašanju životinja nije bilo.

"Doduše i izašli smo iz zimskog perioda kada u vrtu svakako nema puno posetilaca, pa nisu morale da se previše prilagođavaju na vrt bez posetilaca. Situacija u vrtu je pomalo čudna bez posetilaca u ovom periodu kada ih u principu ima dosta tokom lepih dana, ali redovni poslovi brige o životinjama se svakako obavljaju samo u nešto drugačijem ritmu, prilagođeno vanrednom stanju i policijskom času.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Privatna arhiva

Preduzimamo iste mere kao i kod ostalih. Zaposleni obavezno nose rukavice i maske kada ulaze kod životinja, a unutrašnje prostore dezinfikujemo jednom nedeljno", napominju iz Beo Zoo vrta, dodajući da će ova situacija znatno uticati na prihode vrta koji se samofinansira ove godine, zbog čega, je ovo gradsko preduzeće napravilo novi finansijki plan, odnosno program poslovanja.

"Grad će pomoći ukoliko bude bilo neophodno, a za sada je situacija stabilna i nadamo se da će sve ovo uskoro proći".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kada prođe vanredno stanje, kako kažu, posetioci će imati prilike da vide nove životinje:

"Samo par dana pre uvođenja vanrednog stanja u Beo zoo vrt je iz Češke stigla jedna izuzetno zanimljiva i retka jedinka - ženka afričkog jazavca-medojeda. Ona će praviti društvo našem mužjaku koji je nekoliko godina bio sam. Takođe, imali smo nekoliko prinova kod domaćih životinja, a očekujemo prinove i kod kengura, nekoliko vrsta ptica, zebri... Nakon vanrednog stanja vrlo brzo ćemo otvoriti kompletno preuređen prostor za medvede i posle nekog vremena vraćamo naše medvede u vrt sa Palića i iz Jagodine. Takođe, završili smo i jedno potpuno novu stazu sa interesantnim tablama o istoriji zoo vrta, vidikovcem i uređenim zelenim površinama, pa će i to biti jedan novi deo koji posetioci mogu da vide".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Iz Beo Zoo su uvereni da će ova situacija na neki način uticati na podizanje svesti o zaštiti prirode i nadju se da ćemo svi nakon svega ovoga biti odgovorniji i voditi više brige o očuvanju prirodnih vrednosti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve