Biznis
16.05.2024. 22:00
R.E.

Istraživanje

Alarmantno: Ubi nas plastika

priroda djubre plastika smece
Izvor: Shutterstock

Nova studija donosi alarmantne zaključke o direktnoj vezi između rasta proizvodnje plastike i povećanja zagađenja, ukazujući na neophodnost hitnih akcija kako bi se ovaj trend zaustavio.

U poslednje dve decenije globalna proizvodnja plastike beleži dramatičan porast. Međutim, dok se proizvodnja povećava, istovremeno se povećava i količina plastičnog otpada koji završava u prirodi, posebno u našim okeanima. Studija predviđa da bi do 2040. godine proizvodnja i prerada plastike mogla konzumirati čak 20 odsto svetske proizvodnje nafte, dok bi se 15 odsto godišnjeg budžeta za emisije ugljenika trošilo na ovu industriju.

Jedan od ključnih nalaza istraživanja je direktna korelacija između rasta proizvodnje plastike i povećanja zagađenja. Svaki procenat povećanja proizvodnje plastike rezultira istim procentualnim povećanjem zagađenja, što postavlja ozbiljna pitanja o održivosti trenutnog modela proizvodnje

Još jedan važan aspekt istraživanja jeste identifikacija ključnih aktera u ovoj priči. Preko polovine brendiranog plastičnog otpada povezano je sa samo 56 kompanija širom sveta, pri čemu su Koka-kola kompani i Pepsiko među vodećim krivcima. Ovo otkriće naglašava važnost korporativne odgovornosti u rešavanju problema zagađenja plastikom. Kompanije imaju ključnu ulogu u implementaciji efikasnih planova smanjenja plastike i promovisanju održivih alternativa. kako bi se smanjila količina plastike u prirodi. 

Dok se raspravlja o odgovornosti, sve veći pritisak stavlja se na kompanije da preuzmu veći deo tereta u borbi protiv zagađenja plastikom. Obavezni propisi mogli bi preusmeriti odgovornost i troškove sa potrošača na proizvođače, postavljajući merljive ciljeve za smanjenje upotrebe jednokratnih proizvoda i promovisanje održivih alternativa. Ovo bi predstavljalo korak napred ka rešavanju globalnog problema zagađenja plastikom, dok se svet suočava sa sve većim izazovima u vezi sa očuvanjem životne sredine i zaštitom biodiverziteta.

Kompanije, vlade i civilno društvo moraju zajedno raditi na implementaciji efikasnih mera i propisa kako bi se zaustavio rast proizvodnje plastike i smanjilo zagađenje koje ona izaziva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve