Biznis
30.03.2023. 19:05
R.E

Amerika, Kina i Rusija

Slobodna trgovina je možda dovela do drugog Hladnog rata

Amerika, kina, trgovina, ekonomija
Izvor: Shutterstock / Bigc Studio

SAD su se našle u novom Hladnom ratu sa Kinom i nečemu malo toplijem sa Rusijom. Međutim, prelazak Amerike na protekcionizam i preveliko oslanjanje na sprovođenje ekonomskih sankcija su možda loši potezi.

Posle Drugog svetskog rata, SAD su stvorile NATO i saveze na Pacifiku, gajile slobodnu trgovinu među saveznicima kroz GATT, EU i druge regionalne aranžmane i izgladnjivale sovjetski blok kontrolom izvoza.

Staljinističko centralno planiranje i autarkija stvorili su umiruće ekonomije. Samo zbog svoje veličine Sovjetski Savez je imao resurse da stvori probleme širom sveta.

U međuvremenu, američka ekonomija bila je dovoljno velika da osigura ceo međunarodni sistem. Podržala je vojsku adekvatnu za vođenje ratova preko oba velika okeana i ponudila saveznicima značajno tržište za razvoj svoje industrije.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Sjedinjene Države i EU su nastojale da integrišu Rusiju i Kinu u komercijalni sistem Zapada. Pretpostavljali su da će ekonomska integracija podstaći demokratske reforme, ali avaj.

Evropa je postala tragično zavisna od ruskog prirodnog gasa, dok su Rusija i Kina iskoristile pristup zapadnim tržištima i komercijalnoj tehnologiji kako bi stvorile modernije ekonomije.

Sada se svet našao u poziciji da se dve najveće pretnje američkoj hegemoniji izdižu ogromnom brzinom, a čini se da je do toga došlo baš potezima američke vlasti u prethodnih nekoliko decenija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bajden tvrdi da Kina nije isporučila oružje Rusiji, ali...
1

"Tri meseca to slušam"

25.03.2023. 09:45

Bajden tvrdi da Kina nije isporučila oružje Rusiji, ali...

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da Kina za sada nije slala oružje Rusiji, reagujući na strahovanja zapadnih zemalja s tim u vezi.
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve