Biznis
13.08.2023. 19:00
R.E.

Nove mere

Bajden ograničava investiranje u Kini

bajden
Izvor: Shutterstock

Čini se da će mera za suzbijanje investicija u određene industrije za koje se smatra da predstavljaju bezbednosne rizike verovatno otvoriti novi front u ekonomskom sukobu između SAD i Kine.

Bajdenova administracija planira da izda nova ograničenja američkim investicijama u određene napredne industrije u Kini, što je potez koji su pristalice opisale kao neophodan za zaštitu nacionalne bezbednosti, ali koji će nesumnjivo uznemiriti Peking.

Ova mera bila bi jedan od prvih značajnih koraka koje su Sjedinjene Države preduzele usred ekonomskog sukoba sa Kinom kako bi suzbile odlazne finansijske tokove i mogla bi da postavi uslove za nova ograničenja za ulaganja između dve zemlje u godinama koje dolaze.

Ograničenja bi zabranila privatnim kompanijama i firmama rizičnog kapitala da investiraju u određene sektore visoke tehnologije, kao što su kvantno računarstvo, veštačka inteligencija i napredni poluprovodnici, u pokušaju da zaustave transfer američkih dolara i stručnosti u Kinu.

Takođe bi zahtevalo da kompanije koje investiraju u širi spektar kineskih industrija prijave tu aktivnost, dajući vladi bolju vidljivost u finansijskoj razmeni između Sjedinjenih Država i Kine.

Bela kuća odbila je da komentariše ovaj potez, ali zvaničnici su naglasili da bi direktna ograničenja ulaganja bila usko usmerena na nekoliko sektora koji bi mogli da pomognu kineskoj vojsci ili državi za nadzor dok nastoje da se bore protiv bezbednosnih pretnji, ali ne i da ometaju legitimno poslovanje sa Kinom.

"Postoji sve više dokaza da se američki kapital koristi za unapređenje kineskih vojnih sposobnosti i da SAD nemaju dovoljno sredstava za borbu protiv ove aktivnosti“, rekla je Emili Benson, direktorka projekta za trgovinu i tehnologiju u Centru za strateške i međunarodne studije.
 

Bajdenova administracija je nedavno pokušala da smiri odnose sa Kinom, uputivši sekretarku finansija Dženet Jelen i druge visoke zvaničnike da razgovaraju sa kineskim kolegama. U nedavnim govorima, Bajdenovi zvaničnici su tvrdili da ciljane akcije preduzete protiv Kine imaju za cilj isključivo zaštitu nacionalne bezbednosti SAD, a ne nanošenje štete kineskoj ekonomiji.

Istovremeno, Bajdenova administracija nastavila je da se trudi da "ukloni rizik“ kritičnih lanaca snabdevanja tako što je razvijala dobavljače van Kine i stalno je povećavala svoja ograničenja na prodaju određenih tehnologija Kini, uključujući poluprovodnike za napredno računarstvo.

Kineska vlada je dugo ograničavala određena strana ulaganja pojedinaca i firmi. Druge vlade, poput Tajvana i Južne Koreje, takođe imaju ograničenja za odlazna ulaganja.

Ali osim da proverava kineske investicije u Sjedinjene Države zbog sigurnosnih rizika, američka vlada je ostavila finansijske tokove između dve najveće svetske ekonomije uglavnom netaknutim. Pre samo nekoliko godina, američki političari radili su na otvaranju kineskih finansijskih tržišta za američke firme.

U proteklih nekoliko godina, investicije između Sjedinjenih Država i Kine su naglo pale pošto su zemlje prekinule druge ekonomske veze. Ali privatne preduzetničke kompanije nastavile su da traže unosne mogućnosti za partnerstva, kao način da dobiju pristup kineskoj živopisnoj tehnološkoj industriji.

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve