Biznis
16.03.2023. 08:41
Beta-AFP

Pad vrednosti deonica

Banka Kredi Suis 50,7 milijardi evra da ojača

1
Izvor: Beta / Keystone / Ennio Leanza

Švajcarska banka Kredi Suis objavila je da će kratkoročno pozajmiti 50 milijardi švajcarskih franaka (50,7 milijardi evra) od švajcarske centralne banke da "ojača" grupu čije akcije su u sredu danu izgubile gotovo četvrtinu vrednosti na berzi.

Banka je paralelno objavila niz operacija otkupa duga za oko tri milijarde švajcarskih franaka.

"Ove mere predstavljaju odlučujuće delovanje da se ojača Kredi Suis dok nastavljamo stratešku transformaciju da bi doneli vrednost našim klijentima i drugim partnerima, rekao je generalni direktor banke Ulrih Kerner u saopštenju.

Vrednost deonica te velike švajcarske banke pale su 24,24 odsto na zatvaranju berze juče. Krajem dana su švajcarska centralna banka i regulatorno telo za finansijska tržišta saopštili da su spremni da daju kapital banci ako joj je potreban.

Ta bankarska grupa, jedna od 30 na svetu koje se smatraju suviše velikim da bi bankrotirale, vredela je samo nešto više od 6,7 milijardi švajcarskih franaka na Berzi u sredu.

Nagli pad vrednosti deonica počeo je posle izjava predsednika Saudijske nacionalne banke, najvećeg akcionara Kredi Suisa, u kojima je isključio da će dati dodatni novac grupi, mada je kao razloge naveo regulativu koja se menja ako se udeo poveća preko 10 odsto. 

Odluka najvećeg deoničara da više ne učestvuje u dokapitalizaciji "Kredi Svisa" ugrozila je već poljuljano poverenje klijenata u tu drugu po veličini švajcarsku banku, koju potresa niz skandala. Samo u poslednjem kvartalu prošle godine iz banke se odlilo 120 milijardi dolara kapitala. A investitori su se dodatno zabrinuli od rizika domino efekta posle kraha američke banke SVB. 

U Sredu uveče su švajcarska centralna banka i regulatorno telo saopštili da "sadašnje turbulencije na američkom bankarskom tržištu ne nagoveštavaju da postoji rizik od direktnog prelivanja na švajcarske ustanove".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbiji od Svetske banke skoro 150 miliona evra
svetska banka

Zelena tranzicija

10.03.2023. 11:32

Srbiji od Svetske banke skoro 150 miliona evra

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji prvi Programski razvojni zajam za zelenu tranziciju, čime je obezbedjeno 149,9 miliona evra za podršku pojačanim nastojanjima Srbije da unapredi institucije javnog sektora radi ostvarivanja otpornijeg, zelenijeg i inkluzivnijeg ekonomskog rasta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve