Biznis
10.03.2023. 11:32
Beta

Zelena tranzicija

Srbiji od Svetske banke skoro 150 miliona evra

svetska banka
Izvor: Shutterstock

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji prvi Programski razvojni zajam za zelenu tranziciju, čime je obezbedjeno 149,9 miliona evra za podršku pojačanim nastojanjima Srbije da unapredi institucije javnog sektora radi ostvarivanja otpornijeg, zelenijeg i inkluzivnijeg ekonomskog rasta.

 

"Vlada Srbije je načinila veliki korak napred na putu ka pretvaranju zelene tranzicije u stvarnost, a ova aktivnost, kojom se pruža podrška njenom budžetu, usmerena je na jačanje tih napora", rekao je direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.

Dodao je da stvaranje novih i očuvanje postojećih šansi za poslovanje, ali i uvodjenje inovacija sa ciljem ekološki čistijeg i otpornijeg privrednog rasta, može biti izazovno, ali da ima i brojne prednosti.

Taj programski zajam je, kako je navedeno, prvi od dva takva kredita i njime se pruža podrška reformama javnih politika i institucija kako bi se "fiskalno upravljanje bolje uskladilo sa zelenom agendom, i to povećanjem transparentnosti potrošnje budžetskih sredstava za zaštitu životne sredine".

Cilj zajma je da se ubrza tranzicija ka čistoj energiji putem reformi tržišta energenata kako bi se osigurala održivost JP "Elektroprivreda Srbije" (EPS) i omogućilo brže uvodjenje obnovljivih izvora energije, ali istovremeno i zaštitili energetski ugroženi kupci.

Kroz tu aktivnost Srbiji se pruža podrška i da uskladi svoje propise sa standardima Evropske unije o klimi i zaštiti životne sredine, sa posebnim naglaskom na upravljanje otpadom i kvalitetom vazduha.

Zajam je pripremljen u partnerstvu sa Francuskom razvojnom agencijom (Agence Française de Développement, AFD) i nemačkom Razvojnom bankom (Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW), a obe te institucije će takodje obezbediti finansijska sredstva Vladi Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

MMF: "Potreban nov Program za suzbijanje sive ekonomije u Srbiji"
MMF

Julija Ustjugova

25.01.2023. 16:35

MMF: "Potreban nov Program za suzbijanje sive ekonomije u Srbiji"

Šefica Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji, Julija Ustjugova, rekla je da je potrebno "održati reformski zalet" i doneti novi Program za suzbijanje sive ekonomije koji će biti značajan i za uvođenje eFiskalizacije i eFaktura.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve