Biznis
23.08.2021. 11:04
Tanjug

Kripto tržište

Bitkoin se oporavlja

bitkoin, novac, ekonomija
Izvor: Shutterstock

Bitkoin je nastavio trend oporavka dostigavši vrednost od 50.000 dolara u nedelju uveče oko 22,40 časova po istočnoameričkom vremenu, prema podacima KoinDeska.

To je najveća vrednost vodeće svetske kriptovalute u poslednjih više od tri meseca, prenosi CNBC.

Ova digitalna valuta je u aprilu zabeležila istorijski maksimum od preko 64.000 dolara, ali je junu i julu usledila njegova velika rasprodaja i sunovrat cene, koja je pala čak ispod 30.000 dolara. Tome je u velikoj meri doprinela pooštrena regulativa kineskih vlast, koja je dovela do prestanka rudarenja bitkoina u Kini i preseljenja te aktivnosti u druge zemlje.

Međutim, sredinom jula je počeo kontinuirani oporavak kripto tržišta.

U poslednjih nekoliko dana, pozitivan uticaj na kretanje cena digitalnog novca imale su dve važne najave. Naime, jedna od vodećih trgovinskih kripto platforrmi, Koinbejz, saopštila je prošle nedelje da će kupiti kriptovalute u vrednosti 500 miliona dolara i da će 10 posto svoje dobiti izdvojiti za portfelj kripto imovine.

Takođe, kompanija za onlajn plaćanja PejPal izvestila je da će pokrenuti novu uslugu u Velikoj Britaniji kako bi omogućiti ljudima da kupuju, čuvaju i prodaju digitalne valute.

U međuvremenu, i druge digitalne valute beleže rast vrednosti. Eter se trgovao u noćas u usponu od oko 2,0 procenta na 3.302,59 dolara.

Vrednost čitavog kripto tržišta je u nedelju premašila 2,14 biliona dolara, prema podacima sa portala Coinmarketcap.com.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto bitkoin pada
Kriptovalute, bitkoin

Rudarenje se ne isplati?

21.06.2021. 10:57

Zašto bitkoin pada

Kriptovalute su se ponovo strmoglavile pošto je kineska zabrana rudarenja bitkoina proširena na provinciju Sečuan.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
13°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve