Biznis
06.02.2023. 20:05
Marko R. Petrović

Energetika

Gas iz Bugarske ćemo dobijati do kraja godine?

gasovod
Izvor: Shutterstock / Gorodenkoff

Gasni interkonektor između Bugarske i Srbije imaće kapacitet od oko 1,8 milijardi kubika gasa godišnje, što je oko 60 odsto ukupne godišnje potrošnje gasa u Srbiji.

Bolje ikad nego nikad, jedna je od poslovica koja se često može primeniti u Srbiji. Njome se, tako, možemo poslužiti i u slučaju početka izgradnje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, koji će doprineti smanjenju zavisnosti Srbije u snabdevanju gasom.

Trenutno, naime, Srbija sve svoje potrebe za gasom namiruje uvozom iz Rusije, a pitanje je koliko će dugo te linije snabdevanja biti dostupne. Samim tim je, dakle, izgradnja ovog interkonektora još značajnija.

Sa realizacijom se, inače, kasni, pre svega zbog jakih veza koje su Srbija i Bugarska imale sa Rusijom.

Kako je izjavio stručnjak za energetiku Miodrag Kapor, taj projekat je uvršćen kao jedan od projekata od izuzetnog značaja za Evropu i Evropsku uniju.

"Shodno tome je i dat grant Srbiji i Bugarskoj da izgrade tu interkonekciju. To je značajan projekat koji je trebalo da zaživi mnogo, mnogo ranije. Nije zaživeo zbog političkih pritisaka i dogovora između Srbije i Rusije, a i Bugarska je imala slične odnose sa Kremljom u to vreme. Dakle, bila je potrebna agresija na Ukrajinu da bi se konačno pristupilo izgradnji te interkonkcije“, rekao je Kapor.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je gradilište u Kostinbrodu u blizini Sofije zajedno sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim i primetio da će taj gas moći da ide u oba pravca, kao i da je Srbiji važnije da uvozi gas od Bugarske, nego da ga izvozi Bugarskoj.

On je dodao i da se nada da će Srbija i Bugarska do oktobra završiti radove na gasnom interkonektoru, kako bi gas mogao da bude pušten i pre kraja godine.

Prema Kaporovim rečima, ukoliko se ne dese nepredviđene okolnosti, Vučićeva najava je sasvim realna.

"Predviđen je protok od 1,8 milijardi kubika gasa godišnje. Srbija troši negde između 2 i 2,5 milijardi kubika godišnje, tako da je to značajan kapacitet. Drugim rečima, skoro da ćemo biti potpuno nezavisni od nekog drugog izvora. Sa skladištima koje trenutno imamo, to je ostvarivo“, naveo je Kapor.

Kompanija "Bulgartansgaz“ obeležila je pokretanje građevinskih radova, a ceremoniji je prisustvovao i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

"Danas pravimo još jedan veliki korak u obezbeđivanju diverzifikacije energije, energetske bezbednosti i čistije životne sredine“, rekao je Žiofre i istakao da će Srbija imati veći izbor jer će imati dodatni izvor i manje zavisiti od svojih trenutnih dobavljača.

Novi gasni interkonektor povezaće postojeću srpsku mrežu u Nišu sa bugarskom mrežom u prestonici Sofiji, u dužini od 109 kilometara na srpskoj strani.

Deo projekta na teritoriji Srbije finansira se delom iz grantova EU, u iznosu od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke.

Pored gasovodne mreže, gradiće se i drugi tehnološki objekti, kao što su inspekcijski objekti, ventilski sklopovi, dve automatizovane gasno-regulacione stanice (u Slivnici i Dragomanu), kao i merna stanica na Kalotini.

Cilj je da interkonektor bude završen i operativan do decembra 2023.

Pored Niša, gasovod će obuhvatiti i još tri merno-regulacione gasne stanice – u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu, dodaje se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko sve ulaže u Srbiji i koliko, koje industrije su najdominantnije
automobilska industrija

Strane investicije

02.02.2023. 12:05

Ko sve ulaže u Srbiji i koliko, koje industrije su najdominantnije

Iako je ovu godinu u svetu obeležio nemir, kako na političkom tako i na ekonomskom polju, u Srbiju je pristiglo više stranih investicija nego prošle godine, koje su prema podacima Narodne banke Srbije dostigle oko 4,3–4,4 milijarde evra.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve