Biznis
31.01.2023. 19:16
BETA-AFP

U 2022. godini

EU: Energije vetra i sunca obezbedile više struje od prirodnog gasa

vetrenjače, solarne ploče
Izvor: Shutterstock

Energije vetra i sunca obezbedile su zemljama Evropske unije prvi put 2022. godine više struje od prirodnog gasa, saopštila je britanska ekološka grupa Ember i dodala da je 2022. bila godina energetskog preokreta zbog rata u Ukrajini.

Tokom 2022. vetar i solarna energija su obezbedili gotovo četvrtinu (22 odsto) električne energije potrošene u EU, mnogo više od električne energije na bazi uglja (16 odsto) i čak premašujući "prvi put fosilni gas (20 odsto) koji se koristi u proizvodnji električne energije", navodi se u izveštaju Embera, neprofitne grupe koja se bavi pitanjima ekologije, sa sedištem u Londonu.

"Evropa je izbegla najgoru energetsku krizu", izjavio je predstavnik Embera Dejv Džouns i dodao da su događaji iz 2022. godine izazvali samo neznatno povećanje upotrebe energije uglja, ali ogroman talas podrške obnovljivim izvorima energije.

Prema njegovim rečima, ne treba više da postoji strah od povratka uglja.

Porast obnovljivih izvora energije podstaknut je solarnom energijom, čija je proizvodnja porasla u odnosu na 2021. godinu, što je rekord.

Posle početka invazije na Ukrajinu i postepenog zatvaranja ruskih gasovoda, Evropa je morala masovno da uvozi tečni prirodni gas koji se transportuje brodovima, da i ponovo upali elektrane na ugalj.

Ali bez solarne energije i energije vetra, bilo bi neophodno koristiti još više uglja, smatraju analitičari.

Struja iz vetroelektrana i solarnih panela se stoga pokazala veoma korisnom u prevazilaženju i gasne krize i krize električne energije koja je istovremeno pogodila Evropu, zbog gašenja mnogih nuklearnih reaktora.

"Rekordan rast solarne energije i energije vetra pomogao je da se nadoknadi deficit nuklearne i hidroenergije", dodaje se u izveštaju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gas i struja iz Azerbejdžana: "Istinski prijateljski odnosi"
Azerbejdžan, gas

Trećina godišnjih potreba

24.12.2022. 16:01

Gas i struja iz Azerbejdžana: "Istinski prijateljski odnosi"

Srbija može da računa da će iz Azerbejdžana dobijati trećinu svojih ukupnih godišnjih potreba za gasom, što u kombinaciji sa mogućom izgradnjom novih gasnih postrojenja znači dodatnu sigurnost i nezavisnost u proizvodnji električne energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović nakon sastanaka koje je imala u Bakuu sa azerbejdžanskim ministrima Šabazovom i Džabarovom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve