Svet
03.01.2023. 16:39
Beta/Ap

Maria Enerdži

Nemački plan da smanji gasnu zavisnost od Rusije je upravo počeo

Gas
Izvor: Shutterstock

Prvi tanker koji prevozi pošiljku tečnog prirodnog gasa iz SAD stigao je u Nemačku kao deo pomoći toj državi da smanji gasnu zavisnost od Rusije.

Tanker Maria Enerdži stigao je u luku Vilhelmšafen u Severnom moru, gde će se pošiljka tečnog prirodnog gasa ponovo pretvoriti u gas na prvom terminalu za tečni gas u Nemačkoj koji je prošlog meseca svečano otvorio nemački kancelar Olaf Šolc.

Nemačka pokušava da spreči energetsku krizu, pa je zbog toga, pored novih terminala, ponovo aktivirala stare elektrane na naftu i ugalj i produžila rad svojih nuklearnih elektrana, koje bi, prema ranijim planovima, trebalo da završe sa radom do kraja godine.

gas
Izvor: Shutterstock

Borci za zaštitu životne sredine objavili su da će organizovati protest zbog dolaska Maria Enerdži, tvrdeći da Nemačka ne bi trebalo da uvozi fosilna goriva, posebno gas.

Rezerve u nemačkim skladištima gasa porasle su u prvim danima 23. za više od 90 odsto pošto su visoke temperature u većem delu centralne Evrope smanjile potražnju za grejanjem.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gas i struja iz Azerbejdžana: "Istinski prijateljski odnosi"
Azerbejdžan, gas

Trećina godišnjih potreba

24.12.2022. 16:01

Gas i struja iz Azerbejdžana: "Istinski prijateljski odnosi"

Srbija može da računa da će iz Azerbejdžana dobijati trećinu svojih ukupnih godišnjih potreba za gasom, što u kombinaciji sa mogućom izgradnjom novih gasnih postrojenja znači dodatnu sigurnost i nezavisnost u proizvodnji električne energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović nakon sastanaka koje je imala u Bakuu sa azerbejdžanskim ministrima Šabazovom i Džabarovom.
Close
Vremenska prognoza
light intensity drizzle
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve