Biznis
21.12.2022. 14:39
Beta

Dubravka Đedović

"Iz Azerbejdžana možemo obezbediti trećinu potreba Srbije za gasom"

gas, Azerbejdžan
Izvor: Shutterstock

Srbija iz Azerbejdžana može da obezbedi do trećine godišnjih potreba za gasom, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona je tokom radne posete Bakuu razgovarala sa ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Šahbazovim, ministrom ekonomije Mihailom Džabarovim, predstavnicima kompanije Sokar i predsednikom kompanije Azerenerdži Babom Rzajevim.

Ti razgovori, kako je istakla Đedović, značajni su za sprovođenje planova Srbije za diverzifikaciju izvora snabdevanja energentima i povećanje energetske nezavisnosti.

"Srbija i Azerbejdžan imaju stratešku saradnju zahvaljujući prijateljskim odnosima naša dva predsednika. Stub te saradnje je energetika", kazala je ministarka.

Dodala je da je sa Šahbazovim razgovarala o količinama gasa koje može Srbija da dopremi iz Azerbejdžana završetkom izgradnje interkonektora Bugarska Srbija, naredne godine.

"U budućnosti možemo očekivati i do trećine naših potreba za gasom upravo iz Azerbejdžana. Na sastancima je bilo reči i o planovima za izgradnju novog gasnog postrojenja u našoj zemlji. To su izuzetno važne teme jer nam omogućuju diverzifikaciju izvora snabdevanja i veći stepen energetske nezavisnosti u ovim neizvesnim vremenima", naglasila je Đedović.

U fokusu posete bila je i saradnja u oblasti električne energije i planirana gradnja podvodnog kabla ispod Crnog mora, za čiju je izgradnju nedavno potpisan sporazum između vlada Azerbejdžana, Gruzije, Rumunije i Mađarske.

"Azerbejdžan će tim kablom godišnje Evropskoj uniji isporučivati značajne količine električne energije. Кada se projekat bude realizovao biće od koristi i za Srbiju", rekla je ministarka.

Ona je istakla da Srbija zahvaljujući dobrom radu hidrokapaciteta i povoljnijim vremenskim prilikama, u decembru, do sada nije uvozila električnu energiju, ali je važno da se nastavi sa dobrim planiranjem i radom na obezbeđivanju dodatnih količina energenata.

Đedović boravi u poseti Azerbejdžanu u okviru radne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića toj zemlji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Đedović: "Srbija danas troši četiri puta više energije od evropskog proseka"
1

Ministarka

13.12.2022. 14:49

Đedović: "Srbija danas troši četiri puta više energije od evropskog proseka"

Privreda i građani Srbije prepoznaju koristi od zelene energije i osnovni zadatak države je da stvori ambijent za više takvih projekata, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i za početak naredne godine najavila javni poziv za prve aukcije za vetroelektrane.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve