Biznis
24.12.2022. 16:01
R.E.

Trećina godišnjih potreba

Gas i struja iz Azerbejdžana: "Istinski prijateljski odnosi"

Azerbejdžan, gas
Izvor: Shutterstock

Srbija može da računa da će iz Azerbejdžana dobijati trećinu svojih ukupnih godišnjih potreba za gasom, što u kombinaciji sa mogućom izgradnjom novih gasnih postrojenja znači dodatnu sigurnost i nezavisnost u proizvodnji električne energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović nakon sastanaka koje je imala u Bakuu sa azerbejdžanskim ministrima Šabazovom i Džabarovom.

Đedovićeva je navela da je Azerbejdžan zemlja koja je prepoznata da pomogne celoj Evropi kada je gas u pitanju.

"Mi završavamo sledeće godine gasnu interkonekciju sa Bugarskom i to će otvoriti prostor da Srbija zapravo postane i deo južnog gasovoda što za nas znači veće količine gasa, veću sigurnost snabdevanja, veću nezavisnost“, rekla je Đedovićeva. Dodaje da je jedna od tema razgovora bila i mogućnost uvoza struje iz Azerbejdžana.

Ovo je samo jedan od niza bilateralnih i strateških sporazuma koje je Srbija sklopila prošle nedelje sa Azerbejdžanom nakon posete delegacije na najvišem, državnom nivou koju je predvodio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić izjavio je da Srbija i Azerbejdžan na polju energetike imaju dosta prostora za saradnju.

Vučić je rekao da su već u toku razgovori o tome kako da se u Srbiji naprave transmisioni sistemi i kako da se unaprede da bi u Srbiji mogla da se preuzima struja koja će podvodno kablovima dolaziti do Rumunije i Mađarske.

"Već razgovaramo kako i sami možemo da budemo korisnici te energije“, dodao je Vučić. On je rekao da su već razgovarali i kako kroz interkonektore koji će biti izgrađeni sa Bugarskom i Severnom Makedonijom Srbija može da dođe i do azerbejdžanskog gasa.

"Sve je to važno za nas“, istakao je Vučić.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je, posle sastanka sa predsednikom Srbije u Bakuu, da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri i da će nastaviti da podržavaju poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe zemlje.

"Ta politika ostaće čvrsta. Mi podržavamo međunarodno pravo i treba da se sprovodu samo norme i principi međunarodnog prava“, istakao je Alijev na konferenciji za medije sa predsednikom Vučićem.
 

On je istakao da se širom sveta danas mogu videti dvojni standardi i da je to prilično problematično i zabrinjavajuće. Norme međunarodnog prava treba da važe za sve zemlje, poručio je Alijev.

On je dodao da se, zahvaljujući vizionarskoj politici Aleksandra Vučića, Srbija razvija kako na urbanom planu tako i na ekonomskom, kao i u oblasti poljoprivrede.

"Postoje nove mogućnosti za našu buduću saradnju“, istakao je Alijev i dodao da iako Azerbejdžan i Srbija vode nezavisne politike, blisko su povezani i koordiniraju.

"Stoga je moj dragi prijatelj prihvatio poziv da za nešto manje od mesec dana dođe u Baku“, napomenuo je Alijev. On je podsetio da su prošlog meseca, kada je boravio u Beogradu, donete neke zajedničke odluke, a sada se vidi kako se one odvijaju.

"Srbija i Azerbejdžan su strateški partneri, nekoliko dokumenata je usvojeno i u tom pravcu smo uvek podržavali suverenitet i teritorijalni integritet jedni drugih. To će ostati nepromenjeno, mi podržavamo međunarodno pravo“, naglasio je lider Azerbejdžana.
 

Rekao je da je saradnja Bakua i Beograda odlična, da se očekuje povećanje u oblasti trgovine i da još treba razvijati saradnju u oblasti transporta.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je ovo veoma bitna poseta Azerbejdžanu, s kojim imamo istinski prijateljske odnose.

"Vrlo poštujemo, već godinama unazad, rad predsednika Alijeva. Došli smo u snažnom sastavu i upravo smo počeli razgovore o najvažnijim stvarima iz vojne industrije i transferu tehnologija“, napisao je Vučić na Instagramu.
 

Vučić je zahvalio azerbejdžanskom predsedniku Ilhanu Alijevu na divnom gostoprimstvu, narodu Azerbejdžana na prijateljstvu prema Srbiji i naveo da će dve zemlje graditi veze i snažno prijateljstvo u budućnosti na najbolji mogući način, u interesu dva naroda.

"Beskrajno sam zahvalan, predsedniče Alijev, na Vašem prijateljstvu, na Vašem iskrenom odnosu prema Srbiji, želim i nadam se da ćete uskoro da posetite ponovo Srbiju i da Vam to bude stalna stanica na putu za bilo koju evropsku zemlju, da Vam to bude i kao neka vrsta druge otadžbine u koju uvek dolazite“, rekao je Vučić u Bakuu na zajedničkoj konferenciji za medije sa Alijevom.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko će Srbiji pomoći da se "skine" sa ruskog gasa
gas

Energetska kriza

15.11.2022. 14:05

Ko će Srbiji pomoći da se "skine" sa ruskog gasa

Sve i da Rusija nije napala Ukrajinu, pitanje energetske stabilnosti i bezbednosti bilo bi jedno od ključnih sa kojim se suočava svet, pa samim tim i Srbija.
Close
Vremenska prognoza
light intensity drizzle
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve