Vesti
23.11.2022. 14:19
Beta

Ilham Alijev

Predsednik Azerbejdžana: "Vučić i ja - prijateljska veza"

ALEKSANDAR VUČIĆ - ILHAM ALIJEV
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je u Beogradu da njegove prijateljske veze sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem osnovni uslov za razvoj odnosa dve zemlje.

"Predsednik Vučić i ja smo vezani prijateljskim vezama i to je osnovni uslov za razvoj odnosa između Azerbejdžana i Srbije. Dokumenta koja smo potpisali predstavljaju pravni osnov za naše odnose i dokumenta koja se odnose na strateško partnerstvo su od ogromnog značaja", rekao je Alijev novinarima u Beogradu nakon sastanka sa Vučićem.

Alijev je rekao da je sa Vučićem razgovarao o brojnim bilateralnim i regionalnim pitanjima, energetici i pitanjima koja su na međunarodnoj agendi.

"Azerbejdžan ima bogate gasne resurse koji igraju važnu ulogu u energetskoj bezbednosti mnogih zemalja, a naša uloga će da raste. Mi ćemo da sarađujemo sa prijateljskim zemljama na prvom mestu", rekao je predsednik Azerbejdžana.

Dodao je da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri "u pravom smislu te reči" jer uspešno sarađuju u brojnim odnosima i postoje strateški ciljevi saradnje.

Ponovio je podršku teritorijalnog integriteta Srbije.

Alijev je ocenio da su dve zemlje "dugo pod okupacijom", a da su odluke i rezolucije međunarodnih organizacija i njihova primena selektivni.

"Ponekad Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvaja rezolucije danima, ponekad je potrebno samo nekoliko sati", rekao je i dodao da Azerbejdžan već dve godine silom štiti teritorijalni integritet.

Najavio je da će Vučić do kraja godine boraviti u poseti Bakuu.

U Palati Srbija nakon sastanka dva lidera održan je i plenarni sastanak delegacija Srbije i Azerbejdžana. Vučić i Alijev potpisali su Zajedničku izjavu predsednika Republike Srbije i predsednika Republike Azerbejdžan i Memorandum između Republike Srbije i Republike Azerbejdžan o osnivanju saveta za strateško partnerstvo.

Potpisani su i Sporazum između vlada dve države o readmisiji, Memorandum o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva digitalnog razvoja i saobraćaja Azerbejdžana o priznavanju ovlašćenja u skladu sa propisom 1/10 Međunarodne konvencije o standardima za obuku, izdavanje uverenja i vršenje brodske straže pomoraca iz 1978. godine sa izmenama i dopunama, Administrativni dogovor za sprovođenje sporazuma o socijalnoj sigurnosti, Memorandum o razumevanju između Razvojne agencije Srbije i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Azerbejdžana, Memorandum o razumevanju između Agencije za pomociju izvoza investicija Azerbejdžana i Privredne komore Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbiji odobren sporazum o kupovini struje iz Azerbejdžana
struja

Vučić i Alijev

21.08.2022. 15:33

Srbiji odobren sporazum o kupovini struje iz Azerbejdžana

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je Srbiji odobren međudržavni sporazum o kupovini struje iz Azerbejdžana po povoljnim uslovima, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve