Svet
04.01.2023. 21:15
Beta

Uprkos potezima Rusije...

Skladišta prirodnog gasa u EU popunjena 84 odsto

gas
Izvor: Shutterstock

Evropska komisija je saopštila da su skladišta prirodnog gasa u EU popunjena skoro 84 odsto, uprkos pokušajima Rusije da onemogući snabdevanje tim energentom u vreme rata protiv Ukrajine.

Nivo popunjenosti zajedničkih skladišta prirodnog gasa u EU u decembru je bio 13 odsto viši od proseka za period 2016-2018. godine, navela je Evropska komisija.

U strahu od nestašica tokom zime, 27 članica EU počelo je da pravi zalihe gasa prošle godine.

Nivo zajedničkih rezervi gasa porastao je na 82 odsto do septembra, što je daleko ispred zacrtanog cilja da skladišta budu 80 odsto puna do novembra.

Tome je doprineo i pad potrošnje gasa od 20 odsto od avgusta do novembra usled rasta cena.

Gnevna zbog sankcija koje joj je EU uvela zbog napada na Ukrajinu, Rusija je prošle godine znatno smanjila isporuku gasa u zemlje EU. Pre početka invazije na Ukrajinu, Evropa je 40 odsto ukupne količine gasa nabavljala od Rusije, a sada svega oko devet odsto.

Juče je u Nemačku stigla prva redovna pošiljka tečnog prirodnog gasa iz SAD, u sklopu napora zemalja EU da pronađu nove, pouzdanije dobavljače i da zamene resurse koje su ranije kupovale od Rusije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gas i struja iz Azerbejdžana: "Istinski prijateljski odnosi"
Azerbejdžan, gas

Trećina godišnjih potreba

24.12.2022. 16:01

Gas i struja iz Azerbejdžana: "Istinski prijateljski odnosi"

Srbija može da računa da će iz Azerbejdžana dobijati trećinu svojih ukupnih godišnjih potreba za gasom, što u kombinaciji sa mogućom izgradnjom novih gasnih postrojenja znači dodatnu sigurnost i nezavisnost u proizvodnji električne energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović nakon sastanaka koje je imala u Bakuu sa azerbejdžanskim ministrima Šabazovom i Džabarovom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve