Biznis
20.05.2022. 14:29
R.E.

Važno

Cene goriva koje važe do sledećeg petka

gorivo, kanisteri
Izvor: Shutterstock

Cena gasa za potrošače ostaće ista do 31. maja, a iz budžeta Srbije biće nadoknađena razlika u ceni tog energenta nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji, garantuje vladina uredba o privremenoj meri ograničavanja cene tog energenta.

Kako će se kretati cena gasa nakon isteka tog roka nadležni za sada ne mogu da kažu jer će to zavisiti od pregovora Srbijagasa i Gasproma o novim isporukama ruskog gasa koji su još na početku.

Cilj Uredbe o privremenoj meri ograničenja cene gasa i nadoknadi razlike između domaćeg i uvezenog gasa "u slučaju poremećaja na tržištu", koja je doneta juče, a na predlog Ministarstva privrede, je kako je navela Vlada Srbije otklanjanje posledica poskupljenja tog energenta na privredu i gradjane.

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić rekao je za Betu da je veoma teško proceniti kolika će biti novougovorena cena gasa između Srbijagasa i ruske kompanije Gasprom.

Šestomesečni ugovor koji su u novembru dogovorili predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Rusije Vladimir Putiun ističe 31. maja do kada je ugovorena cena od 270 dolara za 1.000 kubnih metara.

Srpska i ruska gasna kompanija započele su razgovore o novoj ceni gasa, ali su oni prema izjavama direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihjlović još na početku.

Vuletić je ocenio da će nova cena gasa koju će isporučivati Gasprom biti viša od dosadašnje jer se neće obračunavati samo na osnovu "naftne formule" kao kada je cena nafte bila 55 dolara za barel jer je sada oko 110 dolara, već će se u formulu uključiti i berzanska cena tog energenta.

"Cena gasa će zavisiti od dogovorene formule izmedju Srbijagasa i Gasproma", rekao je Vuletić i dodao da se u energetiku uključila i politika.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da uštedite prilikom kupovine goriva
Gorivo, benzin

Program lojalnosti

16.05.2022. 16:14

Kako da uštedite prilikom kupovine goriva

Kompanija NIS je na ovogodišnjem Sajmu automobila "BG CAR SHOW" u Beogradu, predstavila pogodnosti koje nudi korporativni program lojalnosti "Sa nama na putu", kao i bogat spektar proizvoda i usluga koje su dostupne potrošačima na NIS Petrol i Gasprom benzinskim stanicama.
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve