Biznis
26.07.2022. 20:10
Beta

Doneta odluka

Članice EU se dogovorile o planu smanjenja potrošnje gasa

Evropska unija
Izvor: Shutterstock

Zemlje članice EU odobrile su koordinisan plan smanjenja potrošnje gasa da bi smanjili zavisnost od Moskve, posle novog drastičnog smanjenja ruskih isporuka, saopštilo je češko predsedništvo Evropskog saveta.

"To nije bila nemoguća misija. Ministri (energetike evropske dvadesetsedmorice okupljeni u Briselu) postigli su politički sporazum o smanjenju potražnje gasa u pripremi za narednu zimu", objavilo je na Twitter nalogu češko predsedništvo.
 

EU je navela u saopštenju da su, u nastojanju da se poveća bezbednost Unije u snabdevanju energentima, zemlje članice postigle sporazum o dobrovoljnom smanjenju potražnje gasom za 15 odsto ove zime.

Nova regulativa takodje predvidja mogućnost aktiviranja "uzbune EU" o bezbednosti snabdevanja u kom slučaju će smanjenje potrošnje postati obavezujuće.

Dogovoreno je da se smanji potražnja za gasom za 15 odsto u odnosu na prosečnu potrošnju u proteklih pet godina između 1. avgusta 2022. i 31. marta 2023, merama koje će svaka zemlja donositi po sopstvenom izboru.

Savet EU je takođe naveo da će biti prihvaćena neka izuzeća i mogućnosti odlaganja od obaveznog cilja smanjenje da bi se uzela u obzir posebna situacija zemalja članica.

Cilj smanjenja tražnje za gasom je da se uštedi uoči zime i pripremi za moguće poremećaje snabdevanja gasa iz Rusije, koja bez prestanka koristi snabdevanje energentima kao oružje, navela je Unija.

"EU je ujedinjena i solidarna. Današnja odluka jasno pokazuje da će zemlje članice stati protiv bilo kog ruskog pokušaja da podeli Uniju upotrebom energetskog snabdevanja kao oružja. Usvajanje predloga za smanjenje gasa u rekordnom roku nedvosmisleno je ojačalo našu zajedničku energetsku bezbednost. Štednja gasa sada će popraviti našu pripremljenost. Zima će biti mnogo jefitinija i lakša za građane i industriju EU", naveo je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, u saopštenju.
 

Tekst prihvaćen danas će biti formalno usvojen pisanom procedurom koja će biti završena narednih dana posle tehničke revizije dokumenta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Cena gasa: Dobra i loša vest
Gas

Srbija

04.06.2022. 21:15

Cena gasa: Dobra i loša vest

Loša vest je da će gas da poskupi. Dobra vest je da će Srbija kupovati gas od Rusije po mnogo povoljnijim cenama od drugih evropskih država. Grube procene su da će za 1000 kubika gasa Srbija plaćati između 340 i 400 dolara, dok su očekivanja da će cena ovog energenta tokom zimskih meseci biti i do deset, pa možda čak i više puta veća.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve