Svet
26.07.2022. 09:54
Beta

Dmitrij Peskov

"Rusija će nastaviti da bude zemlja koja garantuje energetsku bezbednost"

gas
Izvor: Shutterstock

Rusija nije zainteresovana za potpuni prekid isporuke gasa evropskim zemljama, ali bi to moglo da se promeni ako EU nastavi sa nametanjem sankcija Moskvi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentarišući izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da bi Evropa, posle smanjenja isporuka gasa iz Rusije, trebalo da se pripremi za potpunu obustavu dotoka tog energenta, Peskov je novinarima rekao da "Rusija nije zainteresovana za to", prenosi ruska agencija TASS.

"Rusija je odgovoran snabdevač gasom i bez obzira na to šta govore u Evropskoj komisiji, u evropskim prestonicama i u SAD, Rusija je bila, jeste i nastaviće da bude zemlja koja u velikoj meri garantuje energetsku bezbednost Evrope", kazao je Peskov, portparol predsednika Vladimira Putina.

Peskov je, međutim, dodao, da će "situacija biti drugačija ako Evropa nastavi putem potpuno nepromišljenog nametanja ograničenja i sankcija koje su je pogodile".

Kad je reč o isporukama putem gasovoda Severni tok, Peskov je rekao da će one biti "u tehnološki mogućim granicama" pošto bude instalirana turbina vraćena sa remonta.

"Naravno, turbina će biti instalirana. Znamo da i dalje ima problema sa drugim jedinicama, kojih je i kompanija Simens svesna. Ali, naravno, turbina će biti postavljena pošto se obave sve formalnosti. I isporuke će biti nastavljene u onoj meri koliko je to tehnološki moguće", kazao je Peskov, upitan da li će posle ugradnje turbine Gasprom povećati isporuke gasa Evropi.

Gasovod Severni tok od sredine juna radi sa 40 odsto maksimalnog kapaciteta zbog zakasnelog vraćanja Simensovih gasnih turbina posle remonta, koje je posledica kanadskih sankcija Rusiji.

Kanada je 9. jula, posle brojnih zahteva Nemačke, odlučila da vrati remontovanu Simensovu turbinu. Evropska komisija je ocenila da Kanada vraćanjem turbine gasovoda Severni tok ne krši sankcije EU Rusiji jer se one ne odnose na opremu za tranzit gasa.

Peskov je insistirao i da je ruski napad na luku Odesa bio usmeren na vojne ciljeve i da neće uticati na isporuku žita.

"Reč je isključivo o vojnoj infrastrukturi (Ukrajine). Ovo nikako nije povezano sa infrastrukturom koja se tiče ispunjavanja sporazuma i izvoza žitarica. To ne može i ne bi trebalo da utiče ni na koji način na početak procesa isporuke žitarica", rekao je Peskov.

Ukrajinske vlasti su u subotu objavile da su ruske snage gađale u Odesi silose sa žitom. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je tim udarima uništena mogućnost dijaloga ili dogovora sa Moskvom.

Dan ranije, 22. jula, Rusija i Ukrajina su u Istanbulu potpisale zasebne sporazume sa Turskom i Ujedinjenim nacijama o izvozu miliona tona ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gasna veza
Aleksadnra VUčić

Predsednik Egipta

22.07.2022. 14:11

Gasna veza

Činjenica da je posle čak 35 godina jedan predsednik Egipta došao u Beograd sama po sebi je značajna. Naročito ako se uzme u obzir i to da su se u periodu od 1955. do 1987. godine predsednici dveju država, tadašnje Jugoslavije i Egipta, sreli čak 31 put!
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve