Vesti
22.07.2022. 14:11
Marko R. Petrović

Predsednik Egipta

Gasna veza

Aleksadnra VUčić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Činjenica da je posle čak 35 godina jedan predsednik Egipta došao u Beograd sama po sebi je značajna. Naročito ako se uzme u obzir i to da su se u periodu od 1955. do 1987. godine predsednici dveju država, tadašnje Jugoslavije i Egipta, sreli čak 31 put!

Poseta Abdela Fataha al Sisija je, dakle, značajna sama po sebi. A još značajnija je ukoliko se vidi šta dve države mogu jedna drugoj da pruže, pre svega ekonomski, ali i politički.

U prvi plan svima odmah pada egipatska potreba za pšenicom. Kairo je, naime, gotovo u potpunosti zavisan od uvoza pšenice, a najveći deo potreba zadovoljavao je kupovinom ove žitarice u Ukrajini i Rusiji.

Taj kanal je posle ruske agresije na Ukrajinu, međutim, veoma ugrožen i, mada je nekakav izvoz pšenice iz Ukrajine počeo, pitanje je kolike će količine biti dostupne i po kojoj ceni.

S druge strane, Srbija će, po svemu sudeći, imati dovoljne količine žita i za sebe, ali i za izvoz.

Ono što, međutim, mnogi ne vide na prvi pogled jeste nešto drugo, a što je za Srbiju u ovom trenutku vrlo značajno. A biće i još značajnije u bliskoj budućnosti.

Sisijeva poseta Beogradu, naime, dolazi mesec i po dana nakon što su EU, Izrael i Egipat u Kairu potpisali memorandum o razumevanju o izvozu izraelskog gasa u Evropu.

Ovim dogovorom prvi put će biti dozvoljen "značajniji" izvoz gasa iz Izraela u Evropu. A Egipat će, praktično, postati neka vrsta "gasnog čvorišta" u Mediteranu.

Aleksadnar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Trenutni sporazum, naime, pružiće u bliskoj budućnosti dodatne dve milijarde kubnih metara izraelskog gasa. Ova količina gasa će prvo biti prerađena u egipatskim postrojenjima za tečni prirodni gas (LNG), a zatim će biti poslata u Evropu.

Na ovu vrstu obostrane koristi ukazao je i ambasador Egipta u Beogradu Basel Salah, koji je na pitanje kako dve zemlje mogu da pomognu jedna drugoj u vreme globalne krize odgovorio da je rat u Ukrajini naterao ceo svet da se suoči sa novom vrstom netradicionalnih pretnji, poput nestašice hrane, pšenice, kukuruza, suncokretovog ulja, industrijskog gasa, goriva...

To je, ukazuje, nateralo zemlje širom sveta da rade na diversifikaciji izvora snabdevanja jer su shvatile da ne mogu da zavise od jednog ili dva snabdevača strateških proizvoda.

"Tako Egipat pokušava da diversifikuje izvore pšenice, budući da smo ranije nabavljali čak 80 odsto pšenice iz Rusije i Ukrajine. Sada uključujemo još šest ili sedam zemalja u snabdevanje, uključujući i Srbiju, koja ima veoma kvalitetnu pšenicu. Već sam razgovarao sa nekoliko srpskih zvaničnika o uvozu srpske pšenice u Egipat", rekao je Salah.
 

On je primetio i da Srbija radi na diversifikaciji izvora gasa i izgradnji gasovoda za tečni naftni gas i da će u Egiptu, koji je veliki proizvođač tog gasa, biti srećni ako budu mogli da pomognu Srbiji u nabavci tog energenta.

No, trenutni gasni sporazum između Izraela, Egipta i EU ne pruža dugoročno rešenje za dovoljan protok gasa koji bi gasovod Izrael–Turska mogao da pruži, ocenjuje Elaj Retig, docent političkih studija na Univerzitetu Bar-Ilan.

Prema Retigu, postojeća infrastruktura ozbiljno ograničava koliko izraelskog gasa može da doteče u ove objekte.

"Postoje velika uska grla u cevovodima koji vode od Izraela do Egipta jer se isti cevovodi koriste i za domaće tržište Izraela", rekao je on.
 

Retig tvrdi da je jedino rešenje izgradnja novog podvodnog gasovoda koji ide direktno od izraelskih gasnih polja do dva LNG postrojenja u Egiptu.

Ipak, rekao je da će za to biti potrebno nekoliko godina, a u svakom slučaju, čak ni tada neće biti dovoljno gasa da se zameni rusko snabdevanje Evrope.

"Evropi je potrebno što više alternativnih izvora. Što se više sklapa izvoznih poslova, što će se izgraditi više infrastrukture, veće su šanse da će nove energetske kompanije doći da traže više gasa u istočnom Mediteranu", rekao je Retig.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zorana Mihajlović o tome kako će se Srbija snabdevati gasom sledeće godine
Gas

Ministarka

14.07.2022. 10:19

Zorana Mihajlović o tome kako će se Srbija snabdevati gasom sledeće godine

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da država radi sve da gasa bude dovoljno ove zime, a da kroz povezivanje sa drugim zemljama Srbija dobije mogućnost da gas kupuje i od drugih snabdevača.
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve