Biznis
27.04.2022. 23:10
Beta/AP

Dmitrij Peskov

Da li će Rusija obustaviti isporuku gasa i drugim državama?

Gas
Izvor: Shutterstock

Rusija je saopštila da bi, posle Poljske i Bugarske, mogla da obustavi isporuku gasa i drugim evropskim kupcima ako i oni odbiju da pređu na plaćanje u rubljama za taj energent.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruski zahtev za prelazak na plaćanje u rubljama rezultat zapadnih sankcija, tačnije zamrzavanja ruske imovine.

Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je novinarima da je Zapad zapravo "ukrao" Rusiji tu imovinu u "neprijateljskoj akciji bez presedana".

On je upozorio da bi drugi evropski kupci ruskog gasa mogli da vide zatvorene slavine ako odbiju da plate gas u rubljama do isteka roka.

Peskov je kazao da odbijanje prelaska na plaćanje u rubljama odražava želju Zapada da "kazni Rusiju po svaku cenu, na štetu sopstvenih potrošača, poreskih obveznika i proizvođača".

On je odbacio tvrdnje EU da obustava isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj predstavlja ucenu, insistirajući da je "Rusija i dalje pouzdan snabdevač energetskim resursima" i da poštuje ugovorne obaveze.

Dodao je da je zahtev za plaćanje u rubljama čisto tehnički i da ne menja ni cenu ni druge uslove iz ugovora za kupce.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nemačka se sprema za nestašicu gasa
gas

Pretnje iz Rusije

31.03.2022. 15:04

Nemačka se sprema za nestašicu gasa

Pristanak na uslove Rusije i plaćanje gasa u rubljama ublažilo bi sankcije koje je Zapad uveo Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija pošto je Nemačka aktivirala "rano upozorenje" na moguću nestašicu gasa i objavila plan racionalizacije tog energenta zbog zabrinutosti da bi Moskva mogla da prekine snabdevanje Nemačke i drugih zemalja koje odbijaju njene zahteve.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve