Biznis
14.12.2022. 14:39
R.E.

Inđija

Dobili smo novu fabriku guma

Guma
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije, Nj.E. ambasador Japana u Srbiji i generalni direktor korporacije Tojo Tajer (Toyo Tire) prisustvovali su svečanosti otvaranja najsavremenije fabrike guma u opštini Inđija.

Korporacija "Tojo Tajer" uspešno je realizovala svoju prvu grinfild investiciju u Evropi otvaranjem prvog visokotehnološkog pogona kompanije za proizvodnju guma u ​​Inđiji. Investicija je vredna preko 390 miliona evra, a izgradnja postrojenja je trajala 17 meseci. Svečanim otvaranjem fabrike 14. decembra, kompanija "Tojo Tajer Srbija", koja posluje u okviru japanske korporacije "Toyo Tire", obeležila je zvaničan početak rada ove fabrike guma u ​​kojoj će u prvoj fazi rada biti više od 500 zaposlenih.

Svečanom otvaranju fabrike "Toyo Tire" u Inđiji prisustvovali su predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, Njegova ekselencija ambasador Japana u Republici Srbiji, Takahiko Kacumata, predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Marija Begović, ministarka za zaštitu životne sredine, Irena Vujović, predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak i predsednik i izvršni direktor korporacije Toyo Tire, Takaši Šimicu.

Missing content item.

"Toyo Tire" planira da do 2023. godine otvori radna mesta za više od 500 zaposlenih u svojoj fabrici u Inđiji, sa godišnjom proizvodnjom od pet miliona guma vrhunskog kvaliteta za tržišta Evrope, Bliskog istoka i Severne Amerike. Kompleks fabrike za proizvodnju guma, koji pokriva 64 hektara građevinskog zemljišta, uključuje i savremeno postrojenje za testiranje guma. "Toyo Tire" je renomirani proizvođač guma, poznat u čitavom svetu, koji je u Srbiju doneo najsavremeniju tehnologiju u razvoju procesa proizvodnje, kao i svetski sertifikovane standarde u oblasti zaštite životne sredine.

1
Izvor: Marko Rupena

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, izrazio je veliku zahvalnost prijateljima iz Japana, posebno g. Takaši Šimicuu, generalnom direktoru Tojo Tajer i Nj.E. ambasadoru Japana u našoj zemlji, g. Takahito Kacumati. Predsednik Vučić je istakao da je veoma ponosan što je ovako značajna investicija kompanije "Tojo Tajer" realizovana u Srbiji, odakle će najbolje gume odlaziti u svet, a takođe je izrazio nadu da će u narednim godinama obim japanskih investicija u našu zemlju nastaviti da raste.

"Danas je poseban dan jer je ostvaren san koji su naši japanski prijatelji, a i mi zajedno sa njima, sanjali prethodnih pet godina. Fabrika u Inđiji je jedina grinflid investicija korporacije 'Tojo Tajer' u Evropi, a najbolja je u celom svetu po kvalitetu i opremljenosti. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez naših prijatelja i pravih ambasadora Srbije u svetu, kao što su g. Šimicu direktor korporacije 'Tojo Tajer' i Nj.E. japanski ambasador g. Kacumata. Očekujemo da odavde u svet, na tržišta Severne Amerike i Zapadne Evrope, odu najbolje gume, proizvedene upravo u Srbiji. Verujem da ovih 117.000 metara kvadratnih nije ni blizu poslednje velike investicije korporacije 'Tojo Tajer' u našu zemlju. Za sada je uloženo 283 miliona evra, a vrednost investicije će iznositi preko 300 miliona evra. Danas, u ovoj fabrici u Inđiji radi 460 zaposlenih, a planirano je da se otvore radna mesta za još 120 ljudi do kraja sledeće godine. To nam sve donosi brži rast BDP-a, to nam donosi veće plate i više penzije. To je ono što svakog od nas čini srećnim i ponosnim“, izjavio je predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.
 

Bilateralni prijateljski odnosi uspostavljeni pre 140 godina između Japana i Srbije poslednjih godina su samo jačali kroz unapređenje ekonomske saradnje.

Ambasador  Japana u Republici Srbiji, Takahiko Kacumata, izrazio je zahvalnost državnim i lokalnim vlastima, naglasivši da su i ovim izazovnim vremenima kompanija "Tojo Tajer" i njeni partneri u svakom trenutku poštovali obećane rokove izgradnje, uz velike napore, trud i izuzetan timski rad.

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde u Inđiji na ceremoniji otvaranja nove fabrike 'Tojo Tajer'. Čestitam korporaciji 'Tojo Tajer' i svim ljudima koji su uključeni u ovaj veliki projekt i nadam se da će fabrika u Inđiji omogućiti izvoz na nova tržišta. Pre svega, želim da izrazim poštovanje i zahvalnost predsedniku Vučiću što je pokazao liderstvo u kontinuiranim naporima za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji. Takođe, duboko cenim veliku podršku i Vlade Srbije i Opštine Inđija“, rekao je Nj.E. ambasador Japana u Republici Srbiji, Takahiko Kacumata.
 

Predsednik i generalni direktor korporacije 'Tojo Tajer', Takaši Šimicu, istakao je da će fabrika u Inđiji igrati ključnu ulogu u globalnom lancu snabdevanja i daljem razvoju japanskog giganta.

"Veoma smo zadovoljni što smo izabrali Srbiju kao zemlju u kojoj ćemo izgraditi svoju novu fabriku, najsavremeniju u Evropi, koja će snabdevati evropsko tržište iz lokalne baze i ostvariti svoj potpuni strateški potencijal da zadovolji potrebe tržišta guma u SAD. Nadamo se da će ovo postrojenje biti još jedan od temelja razvoja odnosa između naše dve zemlje. Želimo da se zahvalimo našim distributivnim partnerima u SAD i Evropi, korporaciji Micubiši, pružaocima finansijskih usluga, našem izvođaču, korporaciji Takenaka, kao i partnerskim kompanijama“, rekao je predsednik i izvršni direktor korporacije "Tojo Tajer", Takaši Šimicu.
 

Vrhunska poslovna praksa, znanje i posvećenost japanske kompanije kojima se teži širom sveta takođe su implementirani u primeni najsavremenijih tehnologija i ekoloških praksi u fabrici u Inđiji. Globalna filozofija "Tojo Tajer" u oblasti zaštite životne sredine i unapređenja održivog poslovanja u potpunosti se primenjuje i u Srbiji. Fabrika u Inđiji će raditi po najvišim svetskim standardima, kako u pogledu proizvodnje, tako i u pogledu bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite životne sredine.

Tokom ceremonije otvaranja, kojoj su prisustvovali i poslovni partneri "Tojo Tajer" i drugi uvaženi gosti, oslikana je tradicionalna japanska lutka Daruma, koja simbolizuje istrajnost i sreću. Prema verovanju, kada se započne neki  poduhvat, Daruma lutki se oslikava desno oko, a nakon ostvarenja cilja se oslikava levo oko i tada se smatra da je zadati cilj postignut. Pored toga, na ceremoniji otvaranja fabrike, tradicionalno je razbijeno sake bure, što je u japanskoj tradiciji simbol prelaska u novu fazu napretka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiji bi mogla da se otvori fabrika baterija za električna vozila
Električni automobili

InoBat

14.11.2022. 17:29

U Srbiji bi mogla da se otvori fabrika baterija za električna vozila

Slovački proizvođač baterija InoBat saopštio je da je potpisao deklaraciju o namerama sa srpskom vladom o izgradnji pogona za proizvodnju baterija za električna vozila u Srbiji sa kapacitetom do 32 gigavatsata.
Close
Vremenska prognoza
mist
2°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve