Biznis
18.11.2022. 20:05
Beta

Istraživanje PKS

Koji su najveći izazovi za privredu Srbije

Prihod, novac, finansije
Izvor: Shutterstock

Privrednici u Srbiji očekuju do kraja godine rast prometa i izvoza, stabilnu poslovnu klimu i zaposlenost, ali najveći izazovi s kojima su kompanije suočene su veći troškovi nabavke energenata, sirovina i repromaterijala, kao i rast cena gotovih proizvoda, pokazala je najnovija anketa Privrene komore Srbije (PКS) "Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji",

Rađeno na uzorku većem od 1.800 kompanija, ovo istraživanje PКS pokazalo je da oko 80 odsto anketiranih firmi očekuje da ovu godinu završi sa istim ili većim prometom, stabilne izvozne aktivnosti očekuje 84 procenta anketiranih izvoznika, najviše u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i uslužnim delatnostima.

Ova anketa pokazuje da 93 procenta ispitanika ne planira smanjenje broja radnika u četvrtom kvartalu.

Kako je u saopštenju navedeno, ono što zabrinjava je rast troškova proizvodnje koji su u trećem kvartalu ove godine povećani kod 81 odsto ispitanika, dok je 51 odsto anketiranih privrednika povećalo cene gotovih proizvoda ili usluga.

 Ispitanici su istakli da su niže cene resursa ključni faktor efikasnijeg poslovanja i iskorišćenosti kapaciteta.

Pretnju po ostvarivanje projektovanog privrednog rasta BDP između dva i tri odsto u tekućoj godini predstavljaju i poremećaji na strani ponude i tražnje, kada je reč o osnovnim sirovinama i repromaterijalima koje domaće kompanije koriste kao inpute u procesu proizvodnje, pokazala je anketa.

Кao dodatni rizici izdvojeni su i visoka inflacija, pooštravanje monetarnih uslova, geopolitički rizici, prekidi globalnih lanaca snabdevanja.

Kako su ocenili u PKS, ohrabruje podatak da 76 odsto anketiranih firmi raspolaže sa dovoljno finansijskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, dok se dve trećine izjasnilo da je u trećem kvartalu ove godine raspolagalo sa dovoljno sredstava za investicije.

Кompanije koje su učestvovale u anketi PКS, prema finansijskim izveštajima za 2020. godinu ostvarile su ukupan poslovni prihod od 22,7 milijardi evra, a u septembru ove godine zapošljavale su 287.000 radnika.

U trećem tromesečju ove godine realizovale su ukupno 8,6 milijardi evra izvoza, 84 odsto više nego u istom kvartalu 2021. i šest milijardi evra uvoza, što je 29 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Razvoj energetike ne sme da ide na štetu životne sredine"
sijalica, zelena energija

Univerzitet u Beogradu

18.11.2022. 11:48

"Razvoj energetike ne sme da ide na štetu životne sredine"

Članovi Odbora Univerziteta u Beogradu (UB) za zaštitu životne sredine ocenili su u petak da je neophodno što pre izraditi Strateški plan razvoja elektroprivrede koji će uključivati alternativna rešenja u cilju zaštite životne sredine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve