Biznis
18.11.2022. 11:48
Beta

Univerzitet u Beogradu

"Razvoj energetike ne sme da ide na štetu životne sredine"

sijalica, zelena energija
Izvor: Shutterstock

Članovi Odbora Univerziteta u Beogradu (UB) za zaštitu životne sredine ocenili su u petak da je neophodno što pre izraditi Strateški plan razvoja elektroprivrede koji će uključivati alternativna rešenja u cilju zaštite životne sredine.

Profesor Geografskog fakulteta UB i moderator naučno stručnog skupa Dejan Filipović istakao je da je u izradi Integrisani plan za energetiku i klimu, dok je pre dve godine počela izrada Strategije, ali se od tada situacija dosta promenila.

"Imali smo energetsku krizu, rat je u Ukrajini, pa ne možemo da pretpostavimo u kom pravcu će se energetika razvijati. Ali očuvanje životne sredine nam mora biti primarni okvir u izradi Strategije na kojoj ja i kolege sa drugih fakulteta već radimo", rekao je Filipović novinarima.

Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine UB Ratko Ristić naveo je da su neke od teme ovog skupa problematika zagađenja vazduha, kvalitet voda, ali i saradnja udruzenja građana sa drzavnim institucijama u cilju širenja znanja o mogućim opasnostima po životnu sredinu.

"U periodu smo kada moramo obezbediti dugoročnu energetsku stabilnost i poboljšati zdravstvene uslove. Mi kao stručnjaci ćemo pokušati da dođemo do optimalnog rešenja za Srbiju i to ćemo ponuditi relevantnim institucijama", rekao je Ristić.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta UB Miomir Kostić naglasio je da u nalaženju alternative koja bi obezbedila zdraviju životnu sredinu moraju da učestvuju domaći stručnjaci, a ne strane kompanije kojima se interes ne poklapa sa interesima Srbije.

"Mi već kasnimo. Optimalno rešenje postoji, ali do njega ne možemo doći tako brzo. Potrebne su ozbiljne analize i možemo očekivati napredak tek za godinu dana ili dve", rekao je Kostić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Skuplji gas od 1. januara, definitivno
Gas

Dušan Bajatović

17.11.2022. 10:10

Skuplji gas od 1. januara, definitivno

​​​​​​​Vršilac dužnosti direktora Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da bi po računici tog preduzeća gas trebalo da poskupi 11 odsto, i to od 1. januara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve