Biznis
07.09.2021. 15:00
Tanjug

I to se desilo

El Salvador: Bitkoin zvanično sredstvo plaćanja

Bitkoin
Izvor: Shutterstock

El Salvador je kupio bitkoine u vrednosti oko 20,9 miliona dolara u ponedeljak, uoči zvaničnog stupnja na snagu zakona prema kojem je ova zemlja postala prva u svetu u kojoj je najpopularnija globalna kriptovaluta postala zakonsko sredstvo plaćanja.

Predsednik El Salvadora Najib Bukele otkrio je juče u seriji tvotoca da je zemlja kupila ukupno 400 bitkoina, kao prvi korak u okviru nastojanja da digitalnu valutu doda svom bilansu stanja.

Tvitovi su objavljeni u razmaku od nekoliko sati, a na osnovu cene bitkoina u vreme tvitova, iznos kupljenih vurtelnih novčića je, prema računici CNBC-a, iznosio približno 20,9 miliona dolara.

"Naši brokeri će kupovati još mnogo više“, napisao je Bukele.

Cena bitkoina porasla je nakon njegovih tvitova porasla na oko 52.681,85 dolara noćas na trgovanju 16 minuta posle ponoći po istočnoameričkom vremenu.

El Salvador je prva zemlja koja je prihvatila bitkoin kao legalnu valutu, koja će biti u opticaju zajedno sa američkim dolarom, i istovremeno prva država koja je uvela taj token u svoj bilans stanja i u devizne rezerve. Zagovornici i kritičari širom sveta s interesovanjem prate kako će se odvijati ovaj eksperiment bez presedana.

Međutim, odluka vlasti o usvajanju britkoina kao zvaničnog plateznog sredstva naišla je na kritike širom zemlje. Skoro 70 posto Salvadoraca koje je anketirao Univerzitet Centralne Amerike ne odobrava odluku vlade, a mnogi su rekli da ne znaju ni kako da koriste digitalnu valutu.

S druge strane, pristalice ovog poteza El Salvadora smatraju da to ukazuje na rastuće prihvatanje bitkoina i da bi druge zemlje mogle da slede ovaj primer. Salvadorska vlada se nada da će povećati finansijsku inkluziju u zemlji, u kojoj oko 70 posto građana nema pristup tradicionalnim finansijskim uslugama.

Doznake koje šalje dijaspora takođe igraju važnu ulogu u ekonomiji zemlje i čine više od 24 procenta bruto domaćeg proizvoda El Salvadora, prema podacima Svetske banke.

Zakon koji je stupio na snagu dozvoljava isticanje cena robe i usluga u bitkoinima, plaćanje poreza i doprinosa tom valutom, a menjački poslovi za bitkoin neće biti predmet poreza na kapitalnu dobit.

El Salvador je lansirao aplikaciju za digitalni novčanik pod nazivom Ćivo, za koju građani mogu da se prijave podnošenjem na uvid ličnih identifikacionih dokumenata kako bi mogli da obavljaju transakcije koristeći bitkoin. Kako bi se podstaklo brže usvajanje novog platežnog sredstva, svi koji se prijave za korišćenje aplikacije dobiće bitkoine u vrednosti 30 dolara.

Prošlog utorka, Kongres El Salvadora usvojio je zakon o formiranju fonda od 150 miliona dolara s ciljem da olakša konvertovanje bitkoina u američke dolare.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gradonačelnik poklanja bitkoine
bitkoin, ekologija, novac

"Nemojte ih prodavati"

23.08.2021. 18:05

Gradonačelnik poklanja bitkoine

Džejson Stjuart, gradonačelnik gradića Kul Vali u državi Misuri, prikuplja sredstva kako bi svim svojim sugrađanima poklonio po bitkoin.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-5°C
06.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve