Biznis
11.04.2023. 16:50
Beta

Državne subvencije

EPS dobio 5,5 miliona evra za obnovu turbina u TENT-u

1
Izvor: Shutterstock

Preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) dobilo je 642,6 miliona dinara, odnosno oko 5,5 miliona evra, državnih subvencija za rekonsturkciju turbina na blokovima Termoelektrane "Nikola Tesla A" (TENT A), piše portal Nova ekonomija.

Portal je naveo da u rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći piše da je EPS-u subvencije dalo Ministarstvo rudarstva energetike Srbije, a da je rekonstrukcija potrebna kako bi se "omogućila kombinovana proizvodnja električne i toplotne energije".

U tekstu se podseća da je Vlada u decembru 2022. godine donela Zaključak kojim je usvojen Program o rasporedu i korišćenju sredstava subvencija za EPS za 2022. godinu, a na osnovu ovog Programa dodeljene su i subvecije EPS-u za rekonstrukciju blokova u "TENT A".

EPS je od Ministarstva tada dobio 416,5 miliona dinara, a u toku 2023. godine planirana je dodela još 226,1 milion dinara.

Stategijom razvoja energetike do 2025. godine sa projekcijom do 2030. godine, Stategijom razvoja energetike Beograda i Generalnim planom Beograda 2021. godine predviđeno je značajno proširenje broja korisnika centralizovanog sistema grejanja.

"TENT A" se nalazi na 28 kilometara od Beograda i on bi, nakon izvršenih rekosntrukcija turbina, mogao da obezbedi grejanje velikom broju potrošača u glavnom gradu.

Kako je naglašeno, u obrazloženju projekta u okviru rešenja Komisije piše da bi kombinovana proizvodnja toplotne energije i struje obezbedila racionalno korišćenje domaćih energenata, povećanja pouzdanosti snabdevanja toplotnom energijom, smanjenje energetske zavisnosti od uvoza, redukciju ukupnih emisija štetnih materija i niže cene toplotne i električne energije.

EPS je javnu nabavku "Prilagođavanje postrojenja za potrebe grejanja Beograda" koja podrazumeva rekonstrukciju turbina u TENT-u raspisao još u decembru 2021. godine, ugovor je dodeljen tek nakon godinu dana, a zaključen mesec dana kasnije.

"Ugovorena je vrednost od nešto više od milijardu dinara (9,1 milion evra) bez PDV-a. To znači da će dobijene subvencije od Ministarstva EPS-u pokriti 60 odsto troškova na rekonsturkciji", piše portal.

Od raspisivanja tendera, do dodele ugovora, EPS je pet puta produžavao rok za dostavljanje ponuda i nekoliko puta menjao konkursnu dokumentaciju, a nakon dugotajnog postupka, ugovor je zaključen sa grupom ponuđača koja je jedina i podnela ponudu.

Nosilac posla je poljska kompanija "GE Power", dok je drugi član grupe beogradski ogranak preduzeća "General Electric International".

Kao podizvođač angažovano je preduzeće Feromont Inženjering iz Beograda.

Izabrani ponuđači treba da isporuče i ugrade opremu za prelazak blokova A3-A6 na toplifikacioni režim rada u okviru sistema daljinskog grejanja Beograda.

Kako je pojašnjeno u rešenju Komisije, ukoliko se ne uradi rekonstrukcija, za proizvodnju 600 megavata toplotne snage, odnosno 1,6 megavat sati isporučene toplotne energije potrebno je 188 miliona kubika gasa godišnje.

Nakon sprovedenog projekta rekonstrukcije ne bi trebalo uopšte da bude potrošnje gasa, pa je "ušteda u potrošnji uvoznog energenta osnovna direktna korist (prihod) projekta vangradskog toplovoda".

U tenderskoj dokumentaciji je navedeno da će kombinovana proizvodnja struje i toplotne energije obezbediti racionalno korišćenje domaćeg goriva (lignita).

Sa projektom bi trebalo da se počne 2023. godine, a završetak se očekuje 2026. godine, piše portal Nova ekonomija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EPS i TE Kostolac: Ko je sve uhapšen i zašto
Hapšenje

Saopštenje MUP-a

22.02.2023. 08:00

EPS i TE Kostolac: Ko je sve uhapšen i zašto

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala UKP, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su šest osoba koje se sumnjiče da su malverzacijama oštetile JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve