Biznis
23.06.2023. 18:15
Beta / AFP

Sastanak sa Maskom

EU traži da se Twitter uskladi sa novim propisima

Tviter
Izvor: AP / Matt Rourke

Twitter mora da ojača svoje resurse do 25. avgusta da bi mogao da se uskladi sa ambicioznim novim evropskim zakonodavstvom o onlajn sadržaju, upozorio je evropski komesar Tijeri Breton posle sastanka sa Ilonom Maskom.

"Ako tehnologija nije spremna, Twitter mora da ima dovoljno sredstava da popuni prazninu. Razgovarao sam o toj specifičnoj temi sa Maskom", rekao je sinoć Breton novinarima posle sastanka u sedištu Twittera u San Francisku.

Komesar Evropske unije trenutno boravi u Kaliforniji da bi osigurao da internet giganti poput Facebooka, Instagrama i Twittera budu spremni za zakon o digitalnim uslugama, koji će stupiti na snagu krajem avgusta.

Zakon je jedan od najambicioznijih propisa u pogledu kontrole onlajn sadržaja od pojave društvenih mreža. On nameće dugačku listu pravila platformama, tržištima i pretraživačima, kao što je obaveza da se "blagovremeno" reaguje na uklanjanje bilo kakvog nezakonitog ili štetnog sadržaja čim platforma dobije saznanje o tome.

Breton je rekao da je na sastanku pomenuo nekoliko kritičnih oblasti kako bi propisi postali odmah primenljivi. Te oblasti su zlostavljanje dece i dezinformacije o izborima.

Komesar treba da se sastane i sa Markom Zakerbergom, šefom Mete, kako bi osigurao usklađenost Facebooka i Instagrama.

Međutim, veću pažnju privlači Bretonov razgovor sa Maskom jer novi vlasnik Twittera brani gotovo neograničenu slobodu izražavanja, uključujući i kada je sadržaj uvredljiv ili podstiče dezinformacije, mimo evropskih pravila.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oglašivači se vraćaju na Twitter
tviter, ilon mask

Rešili probleme

28.05.2023. 21:00

Oglašivači se vraćaju na Twitter

Većina oglašivača rešila je svoje probleme sa Tviterom i vratila se na platformu, što predstavlja "veoma dobar posao“ za kompaniju, rekao je njen vlasnik Ilon Mask.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve