Biznis
27.05.2024. 21:20
Beta

Šta kaže anketa

Zbog čega STRAHUJU firme u Nemačkoj

posao, firma
Izvor: Shutterstock

Uoči izbora za Evropski parlament mnoga preduzeća u Nemačkoj zabrinuta su zbog jačanja ekstremno desne Alternative za Nemačku (AfD), partije koja je neprijateljski nastrojena prema Evropskoj uniji i evru.

Preduzeća, koja su inače u Nemačkoj tradicionalno uzdržana kada je reč o politici, strahuju da bi eventualni uspeh AfD trajno zatrovao političku klimu u zemlji i naneo štetu Nemačkoj kao privrednoj lokaciji, pokazalo je istraživanje Instituta nemačke privrede (IW).

U obimnoj anketi, u kojoj je IW pokušao da ustanovi kakve rizike preduzetnici vezuju za jačanje desničarsko-populističke AfD,  47 odsto preduzeća se javno izjasnilo protiv te partije.

Na pitanje da li je u njima bilo internog pozicioniranja protiv AfD, čak 55 odsto firmi je odgovorilo potvrdno.

U anketi, 77 odsto preduzeća je navelo da brine zato što AfD predstavlja rizik za opstanak EU i evra.

Ta partija otvoreno koketira sa idejom da Nemačka napusti evro kao jedinstvenu valutu evrozone i da možda i istupi iz EU.

Ekonomisti su izračunali da bi tako nešto nemačkoj privredi u periodu od samo pet godina nanelo štetu od 690 milijardi evra.

Zabrinutost za budućnost političke kulture u zemlji i za razaranje kulture javnog dijaloga ako u njemu učestvuje i AfD, izrazilo je 75 odsto preduzeća. Nešto manji broj učesnika ankete, 63 odsto, saglasio se i sa konstatacijom da AfD može da naruši odnose i koheziju među osobljem preduzeća.

Samo je 23 odsto preduzeća navelo da neke od od ideja iz ekonomskog programa AfD smatra razumnim i u načelu prihvatljivim.

"Velika većina je jako svesna rizika koje nosi jačanje AfD, ua društvo i za privredu. To ohrabruje i pokazuje da je i privreda spremna da jasno zauzme politički stav kada je to potrebno", rekao je Matijas Dirmajer, autor ankete kojom je u martu i aprilu bila obuhvaćena rukovodeća tela 900 preduzeća.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
29°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve