Biznis
01.04.2019. 21:37
R.E.

Forbsova lista milijardera za 2019. godinu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Forbs je objavio listu milijardera za 2019. i Bil Gejts više nije na prvom mestu. Po poslednjim istraživanjima na svetu ima 2.153 milijardera, 55 manje nego prethodne godine.

Ovo potvrđuje da ni milijarderi nisu imuni na ekonomska kretanja. Na sve treba dodati da je 46 odsto njih "siromašnije" (relativno govoreći) nego što su bili prošle godine. Najbogatiji, ukupno, imaju 8,7 triliona.

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
1. Džef Bezos, vlasnik Amazona, USD 131 miljardi.Osnovao je e-commerce platformu Amazon 1994. u svojoj garaži u Sijetu. U januaru se razveo od supruge posle 25 godina braka, ali nisu saopšteni detalji podele imovine. Po zakonu u državi Vašington, supruga je mogla da dobije polovinu njegovog bogatstva, čime bi ona postala najbogatija žena na planeti. Amazon je 2018. ostvario USD 10 milijardi  profita, dok je 2017. profit iznosio tri milijarde. Bezos je vlasnik i Vašington posta.

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
2. Bil Gejts, USD 96,5 milijardi. Sa suprugom Melindom, predsednik je fondacije Bil i Melinda Gejts koja radi na očuvanju života i poboljšanju zdravlja u svetu. Gejts je prodao i poklonio većinu deonica u Majkrosoftu, tako da sada ima samo oko jedan odsto akcija, a novac je investirao. Ostao je član borda direktora u Majkrosoftu, softverskoj kompaniji koju je osnovao sa Polom Alenom 1975. godine.  Do danas je poklonio 35 milijardi fondaciji koju vodi sa suprugom.

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
3. Voren Bafet, USD 82.5 milijardi. Bafet je jedan od najuspešnijih investitora svih vremena.  Vodi Berkšajr Hatavej koja ima u sastavu više od 60 kompanija, uključujući i proivođača baterija Duracel, lanac restorana Dairy Queen. Sin američkog kongresmena, prve akcije kupio je sa 11 godina. Obećao je da će pokloniti 99 odsto bogatstva. Donirao je 2018. 3.4 milijarde dolara, a veliki deo novca  poklonio je prijateljima Bilu i Melindi Gejts. On i Gejts su 2010. osnovali Giving Pledge i zatražili od najvećih svetskih milijardera da obećaju da će pokloniti pola svog bogatstva u humanitarne svrhe.

 

Bernard Arnault4. Bernard Arno USD 88 milijardi. Jedan od najvećih svetskih kreatora trendova Bernard Arno vodi carstvo od 70 brendova uključujući i Luj Viton i Seforu. Njegova kompanija LVMH je vlasnik luksuznih brendova, a u 2018. su imali rekordan profit, delom zahvaljujući i tome što su povećali prodaju na kineskom tržištu. Njegova ćerka Delfin je izvršni predsednik Luj Vitona i član izvršnog odnora LVMH. Arno je investirao 1985 godine USD 15 milijardi u kupovinu kompanije Kristijan Dior.

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
5. Karlos Slim, USD 64 milijardi. On je najbogatiji čovek u Meksiku, a njegova porodica kontroliše America Movil, najvećeg mobilnog operatera u Južnoj Americi. Kupio je i deo Telmexa, jedine meksičke telefonske kompanije 1990. i pripojio je America Movilu. Poseduje i deonice u građevinskoj industriji u Meksiku, kompanijama robe široke potrošnje, rudnicima i kompanijama koje se bave nekretninama, ali ima i 17 odsto New York Times-a.

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
6. Amancio Ortega USD 62.7 milijardi je jedan od najbogatijih ljudi u Evropi i najuspešnijih trgovaca na svetu. Kao pionir je masovne proizvodnje u industriji mode zajedno sa svojom bivšom suprugom Rosaliom Mera 1975. godine osnovao je "Inditex", poznat po lancu prodavnica "Zara". Poseduje blizu 60 odsto španske kompanije Inditex, koji ima čak osam brendova među kojima su najpoznatiji "Massimo Dutti" i "Pull and Bear", kao i 7.500 prodavnica širom sveta.
Ortega u proseku godišnje zaradi oko 400 miliona dolara u dividendama, koje je najviše potom ulagao u nekretnine u Madridu, Barseloni, Londonu, Čikagu, Majamiju i Njujorku.

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

7. Lari Elison USD 62.5 milijardi je suosnivač softverske kompanije "Oracle" 1977. godine koja proizvodi baze podataka koji omogućavaju bolje upravljanje odnosima sa klijentima. Odrekao se funkcije CEO u "Oracle" 2014. godine, ali je i dalje na čelu borda direktora i šef tehnološkog odseka. U maju 2016. Elison je donirao 200 miliona dolara centru za lečenje tumora pri Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji. U maju 2018. godine pokrenuo je velnes start-up "Sensei" koji je prve projekte realizovao na havajskim ostrvima. Elison se pridružio bordu u kompaniji "Tesla", nakon što je prethodno uložio tri miliona u kupovinu akcija u "Tesli".

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

8. Mark Zuckerberg (62.3B) nakon još jedne godine u kojoj je preživeo gomilu kritika na zbog lažnih vesti i uznemiravanja na Fejsbuku izjavio je da je u 2019. godini njegov prioritet borba sa društvenim problemima. U aprilu 2018. godine svedočio je pred Kongresom nakon što je otkriveno da je Fejsbuk koristio podatke svojih korisnika sa jednom konsultantskom kompanijom koja se bavi političkim kampanjama. Pokrenuo je Fejsbuk na Harvardu 2004. godine sa svega 19 godina i to za potrebe studenata. Fejsbuk je izbacio na tržište u maju 2012. godine i još uvek poseduje 15 odsto akcija.

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

9. Majkl Blumberg (55.5B) suosnivač je medijske kompanije "Bloomberg LP" 1981. godine. Trenutno poseduje 88 odsto biznisa u vrednosti blizu devet milijardi dolara. Blumberg je počeo karijeru na Vol Stritu 1966. godine i to u banci "Salomon Brothers" odakle je otpušten posle 15 godina. Kao dokazani filantrop donirao je, iymeđu ostalog i oko pet miliona dolara u kontrolu kupovine naoružanja, klimatskih promena. Planira da potroši najmanje 500 miliona dolara da pobedi Donalda Trampa.

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

10. Leri Pejdž USD 54 milijardi. Nalazi se na čelu kompanije Alfabet, u čijem sastavu su Google, Calico, Nest i mnoge druge. Osnovao je Google 1998. sa kolegom sa Stenforda Sergejom Brinom koji je tada bio na doktorskim studijama.Sa Brinom, Pejdž je izumeo Google PageRank algoritam, koji je u osnovi Google pretraživača. Pejdž je bio prvi CEO Googla i na toj poziciji je ostao do 2001.godine. Nakon toga je bio na poziciji predsednika proizvoda, a vratio se na poziciju CEO-a 2011. godine.

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve