Biznis
02.11.2023. 18:05
R.E./Biznis.rs

(Ne)očekivano

Da li znate gde završi 70 odsto ruskog izvoza?

ekonomija
Izvor: Shutterstock

Ekonomska saradnja Rusije sa azijskim zemljama nastavila je da raste uz istovremeni pad trgovine sa Evropskom unijom, izjavio je vršilac dužnosti šefa ruske Federalne carinske službe Ruslan Davidov.

Davidov je istakao da trgovina sa Kinom i Indijom raste brzim tempom, dok je u porastu i promet sa zemljama Latinske Amerike. FCS je nastojao da pojednostavi carinske procedure kako bi ubrzao isporuku robe i olakšao dalji rast trgovine sa svojim partnerima, piše Politika.

"Ako je u vreme pre krize, pre korona virusa, udeo zemalja Evropske unije u našoj trgovini bio 50 odsto ili više, sada je ovaj udeo smanjen na 16 odsto, a udeo azijskih zemalja, kao što vidimo ovde, je porastao na skoro 70 odsto i nastavlja da raste", naveo je šef ruske carine, prenosi Biznis.rs
 

Davidov je ranije izvestio da se ekonomska saradnja Moskve sa skoro svim državama Zajednice nezavisnih država širi, pri čemu ZND sada čini 14 odsto ruske spoljne trgovine.

Statistika takođe pokazuje da je trgovina sa državama članicama Evroazijske ekonomske unije u porastu, i očekuje se da će ove godine dostići 100 milijardi dolara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Saradnja Rusije, Belorusije i S. Koreje: Blef ili "osovina zla"
Kim Džong Un, 11.9.2023.

Trilateralna saradnja

27.09.2023. 17:00

Saradnja Rusije, Belorusije i S. Koreje: Blef ili "osovina zla"

Lider Belorusije Aleksandar Lukašenko predložio je trilateralnu saradnju Rusije, Belorusije i Severne Koreje. On je na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u crnomorskom letovalištu Soči, istakao da bi Minsk mogao da se pridruži naporima Moskve da oživi stari savez sa Severnom Korejom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve