Biznis
07.08.2022. 10:45
Beta

Jorgovanka Tabaković

Guvernerka o tome kada će doći do smanjenja inflacije

Inflacija
Izvor: Shutterstock

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da centralna banka i dalje ostaje pri oceni da će se inflacija u narednom periodu smanjivati, ali nije realno da to bude pre poslednjeg kvartala ove godine.

"Najavljeno poskupljenje struje je u skladu s našim projekcijama i uključeno je u njih", rekla je Tabaković za Politiku.

Ona je dodala da su se ostvarila oba ključna inflatorna rizika na koja je NBS ukazivala poslednjih meseci - poljoprivredna sezona i trajanje sukoba u Ukrajini.
 

"Suša će se svakako negativno odraziti na cene hrane na domaćem tržištu, dok je dodatna eskalacija sukoba u Ukrajini već imala za posledicu dodatni rast već izuzetno visokih cena energenata", rekla je Tabaković.
 

Tabaković, koja je pre tačno 10 godina izabrana za guvernera, ocenila je da se ne može naći duži period od osnivanja NBS u kojem je Srbija imala stabilnost kursa, cena i manje problema u bankarskom sektoru.

"Jedini guverner u istoriji naše centralne banke sa dužim mandatom je Đorđe Vajfert, jedan od osnivača NBS, koji je na mestu guvernera proveo 26 godina. Međutim, jedino merilo rada guvernera su rezultati, odnosno dužina perioda stabilnosti koju u saradnji sa ostalim državnim ogranima uspe da obezbedi", rekla je Tabaković.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Inflacija dostigla rekordnih 8,9 odsto u julu
Inflacija

Evrozona

29.07.2022. 15:05

Inflacija dostigla rekordnih 8,9 odsto u julu

Inflacija u 19 zemalja evrozone porasla je na rekordnih 8,9 odsto u julu, podstaknuta višim cenama enegenata koji delimično rastu zbog ruskog rata u Ukrajini, pokazuju najnoviji podaci Evropske agencije za statistiku, Eurostat, objavljeni danas.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
15°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve