Biznis
31.05.2022. 10:29
Beta

Jovanka Atanacković

"Neće biti poskupljenja gasa do kraja sledeće zimske sezone"

gas
Izvor: Shutterstock

Državna sekretarka u Ministarstvu energetike Jovanka Atanacković izjavila je danas da je cena gasa u Srbiji garantovana i da nisu planirana poskupljenja do kraja sledeće zimske sezone.

"Građani mogu da računaju da će imati dovoljno energenata i da smo na zimu mirni. Mi imamo garantovanu cenu gasa i ona se neće menjati. Nije u planu da se menja do kraja zimske sezone", rekla je Atanacković za televiziju Insajder.
 

Povodom dogovora koji su u telefonskom razgovoru postigli predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, na osnovu koga će biti potpisan novi trogodišnji ugovor o kupovini gasa, čija će cena za kubni metar koštati i 10 do 12 puta manje nego u Evropi, Atanacković je ocenila da je to "izuzetno povoljan aranžman za Srbiju".

Ona je istakla i da će osim ugovora, na osnovu koga bi iz Rusije trebalo da se nabavlja 2,2 milijarde kubnih metara gasa, od tri milijarde koliko joj je na godišnjem nivou potrebno, Srbija morati da kupi dodatnih 800 miliona kubnih metara gasa po tržišnoj ceni kako bi zadovoljila svoje potrebe.

"Ono što je sigurno je da će cena tih dodatnih 800 miliona kubnih metara gasa biti veća nego ova koja je ugovorna i da će biti po tržišnim principima. Mi o tome možemo da razgovaramo s Rusijom, ali i sa drugim dobavljačima. Nismo ograničeni u tom smislu", dodala je ona.
 

Atanacković je rekla da je "jako važno" da se radi na diversifikaciji izvora energenata, odnosno da država ne zavisi od jednog izvora, a da je Srbija zbog toga pokrenula više projekata.

Podsetila je da je u Grčkoj je već zakupljen deo kapaciteta na LNG terminalu, a uskoro se završava i interkonekcija sa Bugarskom, što će, prema njenim rečima, omogućiti nabavku gasa iz drugih izvora, kao što je onaj iz Azerbejdžana

Na pitanje da li će eventualno poskupeti cena struje za grđjane, Atanacković je odgovorila da se mora razgovarati o tom pitanju, ali da će do poskupljenja doći u trenutku kada "za građane to bude moguće" kako se ne bi odrazilo na životni standard.

"Realnost je da garantovana cena struje manja od proizvodne cene električne energije i da je mi plaćamo 43 odsto manje nego što Elektroprivreda Srbije (EPS) plaća da je proizvede. To nije održivo", naglasila je ona.

Atanacković je rekla da Ministarstvo energetike radi na Uredbi o energetski ugroženom kupcu, koja bi trebalo da pomogne ugroženim gradjanima da plate svoje račune za struju, a dodala je da EPS još nije uputio zvanični predlog za povećanje cene struje.

Na pitanje da li će u Srbiji biti dovoljno električne energije, Atanacković je odgovorila da u ovom trenutku niko ne razmišlja o restrikcijama i da će i po tom pitanju gradjani moći da budu mirni sledeće zime.

Na pitanje koliko je realno da se u Srbiji počne na radu sa nuklearnim izvorima energije, Atanacković je odgovorila da su za tu saradnju zainteresovane ruske, američke i britanske kompanije, ali je podsetila da je u Srbiji još od 1989. na snazi moratorijum na izgradnju nuklearnih postrojenja.

Atanacković je rekla da su se "od tada do danas stvari drastično promenile kada su u pitanju tehnologije", kao i da je "vreme da razgovaramo o ukidanju moratorijuma i o izgradnji nuklearnih elektrana", preneo je Insajder. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko je daleko nuklearna budućnost
Nuklearna elektrana

Imamo li kapacitete?

29.12.2021. 06:05

Koliko je daleko nuklearna budućnost

Kada govorimo o potencijalnom strahu, moramo da budemo svesni toga da na svega nekoliko stotina kilometara od Beograda imamo nekoliko nuklearnih elektrana. Okruženi smo njima. U Mađarskoj je Pakš, Krško u Sloveniji, Černavoda u Rumuniji, Kozloduj u Bugarskoj. Ako bi došlo do akcidenta, ne bi bilo mnogo važno što nam nuklearka nije u dvorištu.
Close
Vremenska prognoza
mist
0°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve