Biznis
29.05.2022. 14:53
Beta

Dogovoreno

Rusija nastavlja Srbiji da dostavlja gas, a cena je...

gas, gasovod
Izvor: Shutterstock

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovodili su se u telefonskom razgovoru da Rusija nastavi nesmetano snabdevanje Srbije prirodnim gasom, saopštio je Kremlj.

 

"Detaljno su razmotrena pitanja aktuelne agende bilateralnih odnosa, uključujući korake za proširenje obostrano korisne trgovinsko-ekonomske saradnje. Dogovoreno je, posebno, da Rusija nastavi da nesmetano snabdeva Srbiju prirodnim gasom", navodi se u saopštenju.

Putin i Vučić su nastavili razmenu mišljenja o nizu međunarodnih tema - situaciji u Ukrajini i dešavanjima oko Kosova, dodaje se u saopštenju.

"Ponovo je potvrđeno obostrano raspoloženje za dosledno jačanje strateškog partnerstva Rusije i Srbije na osnovu tradicionalno tesnih veza izmedju naroda dveju zemalja", naveo je Kremlj.

Savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbijen (PKS) Ljubinko Savić rekao je da je Srbija dobila sasvim dobru ponudu za cenu gasa koja će se okvirno kretati od 340 do 350 dolara za 1.000 kubnih metara.

"To je sasvim dobra okvirna cena, a konačna će zavisiti od ukupne količine i dinamike isporuke jer postoji disbalans u potrošnji zimi i leti", rekao je Savić, nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da je predsednik Rusije Vladimir Putin obećao da će se za obračun cene gasa za Srbiju zadržati dosadašnja 100 odsto naftna formula.

Savić je istakao da naftnu formulu svi u Evropi rado priželjkuju. 

Vučić je nakon telefonskog razgovora sa Putinom oko novog ugovora za isporuku gasa, jer šestomesečni ističe 31. maja, dogovorio da će se cena gasa obračunavati samo na osnovu naftne formule, odnosno na osnovu cene nafte, što znači da se neće uključivati cena gasa na berzi za koju se očekuje da u zimskom periodu poraste i preko 3.500 dolara za 1.000 kubnih metra.

Prema rečima Vučića, sa Putinom je načelno dogovorena trogodišnja isporuka gasa od 2,2 milijarde kubnih metara, a da je je Srbiji potrebno dodatnih još oko 800 miliona kubnih metara, jer se potrošnja zbog razvoja industrije, povećala. Oko količina isporuke razgovaraće se, kako je rekao, sa direktorom Gasproma Aleksejom Borisovičem Milerom. Srbija je poslednjih šest meseci gas plaćala 270 dolara za 1.000 kubnih metara. 

Savić je rekao da je godišnja potrošnja gasa u Srbiji oko tri milijarde kubnih metara i da od te količine toplane i toplane-elektrane potroše oko 49 odsto, a industrija oko 26 odsto.

Domaćinstva u Srbiji, prema njegovim rečima, troše oko 13 odsto, tržni centri i ostale komercijalne delatnosti oko deset odsto i poljoprivreda i saobraćaj oko dva odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Grčka ima plan ako ne bude ruskog gasa
gas

Restrikcije

22.05.2022. 19:43

Grčka ima plan ako ne bude ruskog gasa

Vlada Grčke priprema plan za vanredne situacije za uštedu električne i druge energije u slučaju potpunog i dužeg prekida isporuke ruskog gasa, objavio je atinski list "Ta Nea".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve