Biznis
13.04.2022. 14:05
R.E.

NBS

Guvernerka o tome koliko će rasti cene ali i rate kredita

Berza, inflacija
Izvor: Shutterstock

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da se Srbija sa inflacijom od 9,1 odsto nalazi na "začelju" Evrope, da rate stambenih dinarskih kredita mogu da se povećaju od 45 dinara do 250 dinara, u zavisnosti od iznosa i dužine otplate, ali i da ne veruje da će biti naglih povećanja rata za kredite u evrima.

Tabaković je za RTS kazala da je Srbiji po visini inflacije slična Mađarskoj, dok Litvanija, Poljska, Češka imaju dvocifrenu.

"Ovakva inflacija nije sreća i slučajnost, već rad. Mi smo odbrambene mehanizme gradili kada je to bilo moguće. Od 2017. do 2019. Srbija je kupovala pet milijardi evra što je bilo dovoljno da i u pandemiji prodamo milijardu i četiristo pedeset miliona evra i zadržimo stabilnost, a 2021. smo ponovo kupovali. Onda kada su s spojile tri krize – nezavršena pandemija, energetska kriza i rat u Ukrajini – imamo čime da održimo relativnu stabilnost kursa", naglasila je guvernerka NBS.

Istakla je da je kurs najznačajniji kao neko sidro koje održava i inflaciju i omogućava da se građanima da sigurnost i podestila da je samo u martu na odbranu dinara potrošeno milijardu i 160 miliona evra.

"Nasledila sam neto rezerve 5,5 milijardi i iako smo u martu najviše intervenisali, mi i dalje imamo devizne neto rezerve 11,6 milijardi, više nego dvostruko nego što sam nasledila, što je 14,3 milijarde bruto", objasnila je guvernerka NBS.

Podsetila je da je Srbija imala sedam godina niske stabilne inflacije i devet godina stabilnog kursa.

Rekla je da sada građani osećaju "uvezenu inflaciju", ali da NBS može da garantuje stabilnost.

Posavetovala je građane i da ne treba da kupuju evro, jer je poverenje u državu sačuvano zbog stabilnosti kursa.

"Građani treba da štede u dinarima, jer je to ekonomska računica, zato što sve računice koje mi dajemo to pokazuju", kazala je Tabaković.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SAD ne pamte ovakvu inflaciju još od 1981. godine
Gorivo

Nezapamćen rast

12.04.2022. 17:09

SAD ne pamte ovakvu inflaciju još od 1981. godine

SAD su u prethodnih godinu dana zabeležile najveći rast inflacije u više od 40 godina, saopštilo je Ministarstvo rada.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve