Biznis
02.12.2021. 00:05
R.E.

Mame su zakon

I preduzetnice su mame, a treba im sledeće...

majka.jpg

Udruženje "Mame su zakon" i Digitalna zajednica, pokrenuli su Inicijativu "I preduzetnice su mame", čiji je cilj da ukaže na diskriminatoran položaj preduzetnica i izjednači ga sa položajem zaposlenih žena u pogledu prava na trudničko, porodiljsko i odsustvo sa rada radi nege deteta.

Inicijativa se zalaže za to da preduzetnice koje za vreme trudničkog odsustva privremeno ne odjave obavljanje delatnosti treba da imaju pravo na pun iznos naknade zarade.

Preduzetnice treba da, kako se navodi u saopštenju udruženja, imaju pravo na pravičan obračun naknade zarade kako bi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta imale uplaćene
doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Pored toga, u inicijativi se zalaže za to da preduzetnice treba da imaju pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta u trajanju od dve godine za rođenje trećeg i svakog narednog deteta, kao i da treba da imaju pravo prenosa odsustva sa rada radi nege deteta na partnera.

U inicijativi se još traži da preduzetnice treba da imaju pravo na zagarantovanu nadoknadu koja ne može biti manja od minimalne zarade, prva tri meseca po rođenju deteta.

Usvajanje ovih mera bi, kako se navodi u saopštenju, dovelo do izjednačavanja položaja preduzetnica sa zaposlenim ženama.

Njihovo usvajanje bi ujedno doprinelo i natalitetnoj politici Republike Srbije, dodaje se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiji 15.000 domaćina i 350.000 domaćica
pranje, spremanje

Pokazala anketa

20.11.2021. 22:00

U Srbiji 15.000 domaćina i 350.000 domaćica

Povodom Međunarodnog dana muškaraca, portal Infostud podseća na rezultate Ankete o radnoj snazi za 2020. godinu Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima su muškarci u Srbiji dva puta češće na direktorskim ili funkcionerskim mestima nego žene.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve