Biznis
01.12.2021. 11:27
Tanjug

Registar

U Srbiji žene vlasnice više od 32.000 firmi

Žene preduzetnice
Izvor: Shutterstock

U Registar privrednih subjekata, od 1. juna 2022, kao predmet registracije biće upisivan i podatak o polu vlasnika, direktora i članova privrednih društava i preduzetnika.

To će omogućiti precizan uvid u broj kompanija čije su vlasnice žene, bolju statistiku i efikasnije formulisanje državnih programa podrške namenjenih privrednicama, objavila je Privredna komora Srbije.

Ova izmena Zakona o privrednim društvima rezultat je, kako je navedeno, uspešne inicijative PKS prema Ministarstvu privrede.

Prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji trenutno posluje 32.733 privrednih društava čiji su osnivači žene i 96.949 preduzetnica.

Žensko preduzetništvo prepoznato je kao veliki ekonomski potencijal, pa je potrebno konstantno ohrabrivati dame da započnu sopstveno poslovanje, da se ugledaju na već uspešne privrednice i slede njihove primere, ali i da kvalitetno iskoriste finansijsku pomoć koja je opredeljena za preduzetnice.

Žene preduzetnice
Izvor: Shutterstock

Centar za programe podrške privredi i MMSPD PKS uputio je inicijativu Ministarstvu privrede da se u Registar privrednih subjekata upiše i podatak o polu vlasnika, direktora i članova privrednih društava i preduzetnika.

Inicijativa je usvojena i članom 1. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima dopunjen je član 9a. Zakona o privrednim društvima, kojim je uveden pol kao obavezan podatak o licu koji se u skladu sa ovim zakonom registruje.

Zakon je objavljen u Službenom glasniku br. 109/2021 od 19. novembra 2021. godine.

U cilju adekvatne tehničke pripreme u Agenciji za privredne registre, propisana je odložena primena ovog člana, od 1. juna 2022. godine.

Usvajanje inicijative i njena primena od juna 2022. godine olakšaće PKS praćenje poslovanja privrednica, praćenje statistike o broju osnovanih/ugašenih privrednih društava osnovanih od strane žena, zastupljenost sektora i delatnosti poslovanja.

Analize koje PKS bude kreirala će doprineti, između ostalog, definisanju obima ovog sektora i u skladu sa time definisanje programa podrške privrednicama, podizanju kapaciteta privrednica, kao i promovisanju sektora ženskog preduzetništva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najbolje žene preduzetnice
Udruženje poslovnih žena Srbije

"Žena zmaj"

05.11.2021. 13:39

Najbolje žene preduzetnice

Najbolje žene preduzetnice nagrađene su u različitim kategorijama u okviru manifestacije "Cvet uspeha za ženu zmaja", a skupu je prisustvovala potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, koja je poručila da su uspešne žene i preduzetnice dobrobit za celo društvo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve