Biznis
03.10.2023. 20:21

Džaba mu novci

Mask mora na sud!

tviter, ilon mask
Izvor: Shutterstock

Američki sud naložio je milijarderu i vlasniku platforme X Ilonu Masku da se suoči sa većinom tužbi o tome da je prošle godine prevario bivše akcionare te mreže, tadašnjeg Tvitera, tako što je predugo čekao da javno otkrije da je investirao u kompaniju, koju je kasnije kupio i preimenovao u X.

U odluci objavljenoj u ponedeljak, američki okružni sudija sa Menhetna Endrju Karter rekao je da bi akcionari u predloženoj grupnoj tužbi mogli da pokušaju da dokažu da je Mask nameravao da ih prevari čekajući 11 dana nakon roka Komisije za hartije od vrednosti da otkrije da je kupio pet odsto akcija Tvitera.

Akcionari, predvođeni penzionim fondom vatrogasaca Oklahome, rekli su da je Mask uštedeo više od 200 miliona dolara uvećanjem svog udela na Tviteru, pre nego što je konačno otkrio udeo od 9,2 odsto u aprilu 2022.
    

Oni su takođe rekli da su prodali akcije Tvitera po veštački niskim cenama jer je Mask krio šta radi. Maskovi advokati su tvrdili da je njihov klijent ''jedan od najzaposlenijih ljudi na planeti'' i da je svako obelodanjivanje bilo ''nenamerno''.
Sudija Karter je rekao da ne može da zaključi da je Mask "previše zauzet" da bi se pridržavao pravila, ako je mogao da nađe vremena da kupi akcije Tvitera, sastane se sa rukovodiocima kompanije i objavi na mrežama svoje poteze vezane za Tviter.

    

Mask je prošlog oktobra kupio Tviter za 44 milijarde dolara, a prema pravilu Komisije za hartije od vrednosti, investitori imaju 10 dana da otkriju kada su kupili pet odsto kompanije. Akcije Tvitera porasle su za 27 odsto 4. aprila 2022. na 49,97 dolara sa 39,31 dolara, nakon što je Mask otkrio svoj vlasnički udeo od 9,2 odsto, podseća Rojters.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Plava ptičica je odletela, Ilon Mask objasnio ZAŠTO je Twitter promenio logo
Twitter

Iznenađenje za korisnike

05.04.2023. 12:39

Plava ptičica je odletela, Ilon Mask objasnio ZAŠTO je Twitter promenio logo

Šok za sve korisnike društvene mreže Twitter – mala plava ptica, prepoznatljiv logo, zamenjen je glavom psa u žutoj boji. Reč je o popularnom liku iz internet mimova koji se zove “Doge”.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve