Biznis
17.09.2023. 13:20
R.E.

Napokon!

Da li imaš punjač za iPhone? Pitanje koje odlazi u istoriju

telefon, punjač, iPhone, ajfon
Izvor: Shutterstock

Sve je spremno za izlazak na tržište telefona iPhone 15, koji su mnogi nazvali telefonom godine.

"Epl“ je nedavno u Stiv Džobs teatru predstavio svetskoj javnosti najnovije telefone –iPhone 15, 15 plus, i iPhone 15 pro Max.

Ono što je izazvalo najveće oduševljenje jeste to što pitanje – da li imaš punjač za iPhone odlazi u istoriju jer će novi telefoni koristiti isti port kao i android uređaji, ali i MacBook iPad. Pored toga, iPhone sada podržava novi Qi2 standard bežičnog punjenja.

Još jedna važna novost jeste da je iPhone konačno prešao na titanijum čime je dugogodišnja težnja kompanije ostvarena. Novi modeli izgrađeni su od titanijuma i to od iste vrste koju je koristila NASA za izgradnju svog marsovskog rovera. Na ovaj način dobili smo najlakše pro modele ikada.

Takođe, posle 16 godina postojanja, „Epl“ je rešio da ukloni dugme za utišavanje zvuka. Ova komponenta zamenjena je „ekšn“ tasterom koji će korisnici moći sami da programiraju. Za one kojima je kamera najvažniji deo svakog telefona tu je informacija da je rezolucija glavne kamere i dalje 48 MP, međutim, „Epl“ tvrdi da je značajno unapredio senzor što bi trebalo da znači "duplo bolje performanse u noćnim uslovima“.

A cena? Za neke prava sitnica, dok će se drugi zadovoljiti nekim starijim modelima. Početna maloprodajna cena iznosi 999 dolara, a oni koji žele bolje verzije moraće da izdvoje najmanje 1.199 dolara. Ipak, nije „Epl“ pažnju svetske javnosti privukao samo nedavnom premijerom i predstavljanjem najnovijih iPhone modela.

Dešavanja koja su prethodila događaju u Stiv Džobs teatru znatno su doprinela marketingu. Svesno ili ne, doprinela su tome da svaki čas govorimo o „telefonu godine“.

 

"Epl“ je pažnju svetske javnosti na novi iPhone 15 privukao i plasiranjem informacije da su prvi put neki od ovih uređaja proizvedeni u Indiji.

Kako se moglo pročitati u svetskim medijima, iPhone proizveden u Indiji biće dostupan u Indiji i drugim regijama na dan izlaska.

Ovaj potez predstavlja značajan pomak od prethodne strategije čuvene kompanije u kojoj su se ovi telefoni uglavnom proizvodili u Kini.

Naravno, najveći broj najnovijeg iPhone modela proizveden je u Kini, ali dostupnost uređaja u Indiji na dan prodaje ističe rastuće proizvodne kapacitete Indije.

Odluka „Epla“ da poveća proizvodnju u Indiji rezultat je finansijskih podsticaja koje je ponudio premijer Narendra Modi, ali i želje kompanije da pojača proizvodnju van Kine usled trgovinskih tenzija SAD i Kine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Može kad se hoće, i kod nas - škola zabranila mobilne telefone
telefon

Gornji Milanovac

31.08.2023. 14:45

Može kad se hoće, i kod nas - škola zabranila mobilne telefone

Osnovna škola "Momčilo Nastasijević" u Gornjem Milanovcu zabranila je od 1. septembra učenicima i nastavnicima upotrebu mobilnih telefona i drugih sličnih uređaja u toku nastavnog dana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve