Biznis
09.12.2022. 15:17
Beta

Ana Brnabić

"Kada potpišemo sporazum sa Kinom, nebo je granica za privredu"

kina i srbija
Izvor: Shutterstock

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u petak da je apsolutni prioritet vlade Srbije, u odnosima sa Kinom, sporazum o slobodnoj trgovini i da će kada se potpiše "nebo biti granica" za srpsku privredu.

Ona je istakla će Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom dodatno privući investitore iz celog sveta u Srbiju, ali i podići konkurentnost domaćih kompanija.

"U poslednjih 10 godina naš izvoz u Kinu je porastao 152 puta, a u poslednje tri godine se triplirao. Verujem u konkurentnost naše privrede i da sa Sporazumom o slobodnoj trgovini možemo to da podignemo još najmanje 152 puta", rekla je ona novinarima uoči prvog leta Er Srbije za Kinu nakon 22 godine, uspostavljanjem avio-linije Beograd-Tjenđin.

Ona je istakla kako veruje u principe otvorene privrede i da domaća preduzeća, kada imaju otvorenu privredu postaju sve konkurentnija.

"Kada imate mere protekcinizma, kao sada što sada imaju pojedine zemlje prema Kini, jer ne mogu da se takmiče sa kineskim kompanijama, to onda dodatno podriva konkurentnost njihovih preduzeća i ekonomije", navela je ona.

Brnabić je navela da podržava slobodno takmičenje, jer je to dobro za domaću privredu i da će to privući i dodatne strane investitore iz Evrope, EU, SAD, kao i iz celog sveta u Srbiju, kako bi proizvodili i zahvaljujući sporazumu Srbije i Kine plasirali svoje proizvode u Kinu.

"Tu apsolutno ne vidim ništa loše. Mi ćemo kao vlada nastaviti da podržavamo domaća preduzeća i njihovo ulaganje u opremu i veću produktivnost i bolju konkretnost i verujem da će oni moći da se takmiče sa najboljima", istakla je Brnabić.

Na pitanje novinara za komentar o najavljenim promenama u javnim preduzećima, navela je da će ona morati značajno da se reformiše, posebno u energetici.

"To je bio veliki problem za konkurentnost naše privrede, jer su bila subvencionisana i zaštićena i čuvao se socijalni mir i trebalo je ranije nešto da se uradi po tom pitanju", rekla je Brnabić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tri puta više sredstava za energetski ugrožena domaćinstva
peć na struju, grejanje

Ministarstvo

09.12.2022. 11:14

Tri puta više sredstava za energetski ugrožena domaćinstva

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je Vlada Srbije usvojila novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu kojom je predviđeno tri puta više sredstava za zaštitu ugroženih građana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve