Biznis
02.02.2023. 14:05
R. E.

Budućnost je stigla

Kakve su to "super krave" koje su upravo klonirane

krava, krave
Izvor: Shutterstock

Kineski naučnici su uspešno klonirali tri "super krave" koje mogu da proizvedu neuobičajeno veliku količinu mleka.

To je veliki korak napred za kinesku industriju mleka, koja se prilično oslanja na uvoz goveda.

"Super krave" su klonirane od Holštajn-Frizijske rase goveda, koja potiče iz Holandije, a mogu da proizvedu 18 tona mleka godišnje, odnosno 100 tona tokom svog životnog veka.

Prvo klonirano tele je rođeno 30. decembra, saopštili su zvaničnici grada Vulin u regionu Ningsja.

Klonirano je 120 embriona od ćelija najproduktivnijih primeraka, koji su potom usađeni u surogat krave. Đin Japing, vodeći naučnik projekta, nazvao je ovo "velikim uspehom, koji će omogućiti Kini da sačuva najbolje krave na ekonomski izvodljiv način, izvestile su kineske novine Global Times, a prenosi CNN.

Na svakih 10.000 krava u Kini, samo pet može da proizvede 100 tona mleka tokom svog životnog veka, zbog čega oko 70 odsto kineskih krava potiču iz uvoza.

"Planiramo da, za dve do tri godine uzgajimo stado od više od 1.000 'super krava', što će biti solidna osnova za rešavanje problema kineskog oslanjanja na uvoz goveda i rizika od prekida lanca snabdevanja", rekao je Đin.

Mnoge države već uveliko uzgajaju klonirane vrste životinja kako bi im dodali poželjne osobine, kao što su veća proizvodnja mleka ili otpornost na bolesti.

Inače, Kina je napravila značajan napredak u kloniranju životinja u poslednjih nekoliko godina. Prošle godine jedna kompanija je uspešno uzgajila prvog kloniranog arktičkog vuka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate po kome je čuvena ovca Doli dobila ime?
Ovca Doli

Nauka i životinje

05.07.2022. 14:15

Da li znate po kome je čuvena ovca Doli dobila ime?

Na današnji dan, 1996. godine, rođena je ovca Doli, prva uspešno klonirana životinja u svetu. Tokom svog kratkog života privukla je veliku medijsku pažnju, a Roslin institut u Škotskoj je postao svetki poznat po ovom velikom naučnom pomaku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve