Biznis
29.11.2022. 13:04
Beta

Energetska kriza

Katar će Nemačku snabdevati gasom, dogovoreno je

Gas
Izvor: Shutterstock

Katar je objavio da je sa Nemačkom sklopljen petnaestogodišnji ugovor o snabdevanju te zemlje prirodnim tečnim gasom, u jeku svetske energetske krize izazvane ratom u Ukrajini.

Ugovor katarske državne firme "Qatar Energy" i američke kompanije "ConcoPhilips" doprineće naporima u podršci energetske bezbednosti u Nemačkoj i u Evropi, rekao je katarski ministar energetike Saad Šerida Al-Kaabi na konferenciji za novinare.

Katar će prema dogovoru, od 2026. isporučivati do dva miliona tona tečnog prirodnog gasa godišnje do gasnog terminala u izgradnji u Brunsbitelu na severu Nemačke, naveo je ministar, a prenosi Frans pres.

"ConocoPhillips" ima udeo u katarskom ofšor gasnom nalazištu u Persijskom zalivu koje Katar deli sa Iranom, prenosi AP.

Nemačka koja je bila vodeći uvoznik ruskog gasa pre početka rata u Ukrajini, nije uopšte dobila isporuke gasa od Rusije od kraja avgusta.

Nemačka gradi pet terminala za tečni prirodni gas kao ključni deo plana da zameni ruske isporuke gasa, a prvi terminal će, kako se očekuje, uskoro biti pušten u rad. Najveći deo sadašnjih isporuka gasa Nemačkoj dolazi preko Norveške, Holandije i Belgije.

Kao deo nemačkih nastojanja da spreči kraktoročne nestašice energenata uključeno je i privremeno ponovno aktiviranje termoelektrana na ugalj i produženje rada tri nuklearne elektrane koje je trebalo da budu isključene do kraja ove godine.

Kina, Japan i Južna Koreja glavna su tržišta Katara za gas, dok evropske zemlje sve više pokušavaju da sklope dogovore sa Dohom od početka ruske invazije u Ukrajini u nastojanju da obezbede različite izvore energije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ministarka o snabdevanju gasa
Gas

"Stabilno je"

23.11.2022. 14:15

Ministarka o snabdevanju gasa

Ministarka rudarstva i energetike  Dubravka Đedović izjavila je, nakon obilaska kompresorske stanice Velika Plana, na gasovodu Balkanski tok, da je snabdevanje gasom u Srbiji stabilno.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve