Biznis
20.09.2022. 20:05
Beta/AP

Uprkos Rusiji

Nemačka popunila više od 90 odsto skladišta gasa

gas
Izvor: Shutterstock

Nemačka skladišta prirodnog gasa su popunjena više od 90 odsto uprkos tome što je Rusija prekinula isporuke preko glavnog gasovoda, saopštile su tamošnje vlasti.

Šef regulatora mreže, Klaus Miler napisao je na Twitteru da je u skladištu gasa ispunjen još jedan cilj što otvara prostor za upravljanje u svim potencijalnim vanrednim situacijama. Uprkos tome, dodao je da je neophodno štedeti gas.

Nemačka je naložila da skladište bude 75 odsto popunjeno do 1. septembra i podigla ciljeve za oktobar i novembar na 85, odnosno 95 odsto, sa ranijih 80 i 90 odsto.

Cilj za novembar je otprilike jednak količini gasa koju je Nemačka koristila u januaru i februaru ove godine, kada su temperature bile relativno blage.

Nemačka vlada je pooštrila uslove za skladištenje u julu nakon što je ruski državni naftni gigant Gasprom počeo da smanjuje snabdevanje putem Severnog toka 1, što je doprinelo rastu cena gasa. Od kraja avgusta Rusija je potpuno obustavila dotok gasa.

Iako je ruska strana navela da je uzrok tehničke prirode, nemački zvaničnici to odbacuju i navode da je reč o političkoj odluci u jeku tenzija zbog uvodjenja zapadnih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Rusija je ranije činila nešto više od trećine nemačkih zaliha gasa.

Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je da je ta zemlja u dobroj poziciji da prebrodi zimu sa dovoljno energije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o tome šta će biti ako EU zamrzne cenu gasa Rusiji
gas

"Biće komplikovano"

16.09.2022. 14:41

Vučić o tome šta će biti ako EU zamrzne cenu gasa Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak da, ako krajem septembra Evropski savet i Evropska komisija donesu odluku da ograniče cenu gasa Rusiji da ta zemlja može da isključi gasovod za Evropu i gasa neće biti, bez obzira koliko košta.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
12°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve