Biznis
05.09.2022. 14:17
Beta / AFP

Severni tok

Evo zašto je cena gasa 'eksplodirala'

gas
Izvor: Shutterstock

Cene prirodnog gasa eksplodirale su posle objave o potpunom zatvaranju Severnog toka jedan, u trenutku kada su i cene nafte povišene pred odlučujući sastanak Opeka plus na kome bi moglo da se odluči o smanjenju proizvodnje.

Na holandskoj platformi za trgovinu gasom TTF, koja predstavlja referencu za evropsko tržište se fjučursima trgovalo po ceni od 278,500 evra po megavatčasu što je porast od 30 odsto, najveći porast od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Gasprom je objavio da će gasovod Severni tok, koji je trebalo da nastavi rad u subotu posle trodnevnog prekida zbog redovnog održavanja, biti potpuno u prekidu dok se ne popravi turbina vitalna za snabdevanje Evropljanja. Gasprom je naveo da su pronađena curenja ulja u turbini tokom operacije održavanja.

Proizvođač turbina Simens Enerdži je međutim naveo da curenje ulja sa tehničke strane ne opravdava zaustavljanje gasovoda Severni tok jedan.

Sa tim novim zatvaranjem gasovoda evropska ekonomska kriza je ušla u novu kritičnu fazu.To su strahovanja o najgorem scenariju za koji su evropske vođe bile pripremljene, upozorila je Suzana Striter analitičarka u firmi Gargreaves Lansdown. 

Porast cene je u jednoj seansi trgovanja nadoknadio velikim delom pad od prethodne nedelje.

Cena barela nafte Brent iz Severnog mora za isporuku u novembru porasla je za 2,38 odsto na 95,65 dolara. Cena barela američke nafte WTI za isporuku u oktobru je porasla 2,6 odsto na 89,19 dolara, podstaknuta mogućim smanjenje proizvodnje Opeka plus.

Trinaest članova Organizacije zemalja izvoznica nafte (Opek) predvođene Saudijskom Arabijom i njihovih deset partnera na čelu sa Rusijom će u Beču, sedištu grupe, održati video konferenciju da prilagode kvote za mesec oktobar.

"Najverovatniji rezultat razgovora je da će Opek plus ostati na svojim sadašnjim nivoima prozvodnje", rekla je analitičarka Viktorija Skolar.

Neki analitičari se slažu sa njom dok neki smatraju da je verovatno da će odlučiti da smanje proizvodnju. Analitičar Bjarne Šildrop smatra da kartel treba da zadrži cenu nafte iznad 100 dolara po barelu da bi novac nastavio da ulazi u njihove kase i da osigura da se održe investicije u taj sektor.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prekinuta isporuka ruskog gasa ka Evropi
1

Gasovod Severni tok

31.08.2022. 09:04

Prekinuta isporuka ruskog gasa ka Evropi

Isporuka ruskog gasa ka Evropi preko gasovoda Severni tok ponovo je zaustavljena, javila je evropska mreža za transport gasa Entsog.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve