Biznis
23.08.2022. 17:35
Beta

Poseta Kanadi

Šolc traga za gasom

olaf šolc 23. 8. 2022.
Izvor: EPA / CLEMENS BILAN

Nemački kancelar Olaf Šolc otputovao je u Kanadu, a ta poseta neobično visokog ranga izraz je "intenziviranja odnosa" i ujedno i posledica prekretnice nakon ruskog napada na Ukrajinu, kako se može čuti u kabinetu kancelara, piše Dojče vele.

Kada bi u prošlosti neki nemački kancelar putovao u Kanadu, to je gotovo uvek bilo povezano s putovanjem u Sjedinjene Države, a ovoga puta Šolc je odleteo samo u Kanadu gde ga je dočekao domaćin Džastin Trudo.

Šolc će posetiti Montreal, Toronto i Stivenvile u Njufaundlendu. S njim putuje i vicekancelar Robert Habek, kao i poslovna delegacija u kojoj je 30 ljudi.

Portparol nemačke vlade naglasio je da se kabinet u Berlinu oseća posebno povezanim sa Kanadom, a naročito sa levo-liberalnom vladom Džastina Trudoa.

Nije dakle reč samo o ratu u Ukrajini i poslovima sa Rusijom, već i o proširenju energetskog partnerstva s Kanadom.

Nemačka je zainteresovana za vodonik i tečni gas. Kanada bi mogla da bude važan partner za oba izvora energije: ne odmah, već za nekoliko godina, piše DW.

Šolc i Trudo nameravaju da u Stivenvilu u utorak potpišu sporazum o vodoniku.

Njufaundlend ima ogroman potencijal za proizvodnju energije od vetra, a i tečni gas iz Kanade mogao bi da pomogne da Nemačka postane nezavisna od ruskog gasa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Na koje sve načine žitelji EU štede gas i da li biste im se priključili?
gas

Zima stiže...

10.08.2022. 11:44

Na koje sve načine žitelji EU štede gas i da li biste im se priključili?

Kraće tuširanje, slabije osvetljenje, znojenje u kancelariji, to su neki od načina kako Evropska unija narednih meseci planira da štedi gas, da bude spremna za najgore – mogući potpuni prekid snabdevanja ruskim gasom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve