Biznis
04.09.2022. 11:22

Zorana Mihajlović

"Mi ćemo sasvim sigurno morati da uvozimo struju ove zime"

Struja, električna energija
Izvor: Shutterstock

Država ne pravi planove za restrikcije, ali ćemo morati da uvozimo struju i za to će biti izdvojena ogromna sredstva, rekla je za RTS ministarka energetike Zorana Mihajlović. Cilj je da se uštedi 15 odsto struje, jer onda ne bismo morali da je uvozimo.

Dok većina evropskih zemalja pravi planove za restrikcije, Srbija pravi planove za uštedu pre svega u javnim preduzećima. Planovi treba da budu gotovi do 15. septembra, kao i način kako će se pratiti njihovo sprovođenje, rekla je za RTS ministarka energetike Zorana Mihajlović.

"Noćas smo uvezli struju u vrednosti od 1,3 miliona evra. Mi ćemo sasvim sigurno morati da uvozimo struju ove zime za šta će biti izdvojena ogromna sredstva", rekla je ministarka.
 

Srbija je jedina zemlja koja se opredelila za ovakvu vrstu štednje. Uz preporuke građanima kako da štede električnu energiju, pojedinci koji budu manje trošili biće i nagrađeni.

Kada je reč o situaciji u EPS-u i na kopovima, ministarka kaže da para za investicije sada nema, a da je oprema stara. 

"Bager iz Kolubare koji se ovih dana pominje u medijima da je oštećen u oluji je star 27 godina i trebao je da ide na remont. Ta oprema je stara, a trenutno nemamo novca za investicije, i mi ćemo sasvim sigurno morati da uvozimo struju", rekla je Mihajlovićeva.
 

Kada je reč o toplanama, ministarka kaže da su one spremne za predstojeću grejnu sezonu i da imamo rezerve mazuta. 

"Zaliha mazuta imamo za 100 dana, nafte i naftnih derivata za 60 dana. Krizni planovi su spremni za nepredviđena dešavanja na evropskom tržište", rekla je ministarka.

Kada je reč o pelatu zbog poremećaja na tržištu snabdevanja, inspekcije su obišle 270 privrednih subjekata od kojih svega 30-tak nije imalo regularne papire, zbog čega im je zaplenjena roba.

"Snabdevanje je normalizovano, ima dovoljno peleta, a i većina građana je već nabavila pelat", kaže Mihajlovićeva.

Ministarka ponavlja da se restrikcije struje ne planiraju. 

"Ne prave se planovi za restrikcije, bez obzira što se restrikcije najavljuju i u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji. Mi ćemo se truditi da obezbedimo za sve redovno snabdevanje, ali građani moraju da budu svesni da će ogroman novac biti izdvojen za to", naglasila je u gostovanju na RTS-u ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Memorandum o energetici i saradnji sa Albanijom

U okviru samita Otvoreni Balkan sa Albanijom je potpisam memorandum o saradnji u energetici. Otvoreni Balkan je šansa za bolji život, za povezivanje i investicije koje treba da nam omoguće da imamo dovoljno energije, rekla je ministarka.

"Ovaj memorandum koji je Srbija potpisala sa Albanijom daje nam mogućnost da učestvujemo u veoma važnom projektu izgradnje terminala za naftni tečan gas u Albaniji, koji će imati kapacitet preko 5 milijardi kubnih metara gasa. Važno je da se Srbija poveže sa regionom kako bi u budućnosti bila mnogo više gasno stabilnija nego što je danas. Mi smo danas kada je reč o snabdevanju gasom i naftom prilično nestabilni, ali cilj Otvorenog Balkana i jeste da se povezujemo, da građani bolje žive", naglasila je ministarka Mihajlović.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve