Biznis
26.08.2022. 15:35
Beta

"Inspekcija je na terenu"

Tržište peleta se stabilizuje

pelet
Izvor: Shutterstock

Stabilizuje se tržište peleta, ima ga na više od 40 odsto stovarištra u Beogradu, inspekcija je na terenu, rekao je državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević.

"Nakon što smo obišli stovarišta i prodavnice na terenu, nismo uvideli da postoje nestašice peleta i na više od 40 odsto stovarišta na teritoriji grada Beograda peleta ima", rekao je Lakićević, a saopštilo to ministarstvo.
 

Ministarstvo rudarstva i energetike iniciralo je donošenje Uredbe o ograničenju visine cene peleta i od tada maksimalno košta 38.000 dinara po toni.

Lakićević je rekao da je JP "Srbijašume" do sada isporučilo dovoljno drveta proizvođačima, na nivou koji je viši od prošle godine, a činjenica da pojedini prodavci nemaju dovoljne količine peleta jeste posledica povećane potražnje.

Inspekcije su, kako je rekao, do sada izvršile kontrolu u 54 grada i opštine i to kod 175 privrednih subjekata, pa je kod 131 utvrđeno da poseduje svu potrebnu dokumentaciju, dok su kod 38 nađene nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.
 

"Kontrole će ubrzati stabilizaciju na tržištu i očekujemo da početkom septembra dodje do potpune stabilizacije i da za sve građane bude dovoljno peleta, jer prema procenama, oko 110.000 domaćinstava koristi pelet kao energent", rekao je Lakićević.
 

Dodao je da je Vojska Srbije od juče na terenu i pomaže JP "Srbijašume" u krčenju i popravci šumskih puteva kako bi se povećale količine isporučenog drveta.

U četvrtak je, kako je rekao, Vojska Srbije sa mehanizacijom pomogla na teritoriji opština Lebane, uskoro kreću radovi i na teritoriji opština Medveđa i Brus, a narednih dana se očekuju inženjerijske jedinice i u opštini Knjaževac.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zorana Mihajlović o tome zašto je struja poskupela
struja, sijalica, svetlo

"Nije kriv EPS"

15.08.2022. 13:10

Zorana Mihajlović o tome zašto je struja poskupela

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da najavljeno poskupljenje struje nije zbog gubitka Elektroprivrede Srbije (EPS), već zbog toga što su sve komponente za proizvodnju struje na tržištu poskupele.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve