Biznis
26.08.2022. 15:20
Beta

"Spremamo se za krizu"

Zorana Mihajlović o tome koliko imamo nafte

Nafta
Izvor: Shutterstock

Ukupni skladišni kapaciteti nafte i naftnih derivata u Srbji iznose 320.000 tona, a 88 odsto tih kapaciteta je napunjeno, izjavila je u petak ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović u Smederevu obilazeći radove na izgradnji rezervoara za skladištenje nafte i naftnih derivata.

"Važno je da građani znaju i da mogu da vide koliko država, Ministarstvo eneregtike, Direkcija za robne rezerve i druge institucije rade na pripremi za zimu i na tome da se osigura energetska bezbednost države.

Rezervoari koji se ovde grade, neki su skoro završeni, dva će biti gotova do kraja ove, još dva sledeće godine, i početkom 2024. godine će već moći da se pune naftnim derivatima", rekla je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Ona je istakla da je to samo deo posla koji država radi u oblasti nafte i gasa, jer prema njenim rečima, pored kupovine, uvoza, treba obezbediti i uslove za skladištenje, "jer je ispred nas teška kriza koja će se tek osetiti".

Mihajlović je rekla da država ima obavezne i operativne rezerve nafte i naftnih derivata za više od dva meseca.

"Nama su svi skladišni kapaciteti na 88 odsto popunjenosti, a Uprava za energente Ministarstva je podigla rezerve za više od 100 odsto", kazala je ona.

Direktorka Republičke direkcije za robne rezerve Zorica Anđelković rekla je da je kapacitet svakog od šest rezervoara koji se grade 20.000 kubnih metara i da će radovi biti gotovi krajem 2023. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sve poskupljuje, kako "pametno" kupovati
Prodavnica

Inflacija

23.08.2022. 18:35

Sve poskupljuje, kako "pametno" kupovati

Inflacija u Srbiji u julu je nastavila da raste i iznosila je 12,8 odsto, od čega je oko 70 odsto poticalo od rasta cena hrane i energenata. Vrhunac poskupljenja građane ipak tek očekuje, jer će prema novoj centralnoj projekciji Narodne banke Srbije inflacija u septembru iznositi 14 odsto.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve